23948sdkhjf

Nytt verktyg hjälper bolagen med internationalisering

Snart får du veta hur du gör affärer på åtta av världens viktigaste marknader. I slutet av september lanseras resultatet av EU-projektet Elsi.
Vilken marknad passar mitt företag bäst eller hur gör jag affärer i Indien? Tillsammans med tre bioregioner från England, Tyskland och Italien har Stockholm-Uppsala-regionen tagit fram ett webbverktyg tänkt att användas vid internationalisering. Verktyget är en plattform där man samlat information om bland annat life science-branschen, ersättningssystem och affärskulturer för åtta målmarknader.

Projektet är finansierat med EU-medel och syftet är att underlätta för life science-bolag att internationalisera sin verksamhet.

- Målgruppen är i huvudsak små- och medelstora bolag, men även konsulter, inkubatorer och andra organisationer kan ha användning för verktyget, säger Paul Beatus, affärsutvecklare på Vetenskapsstaden.

Förutom skriftlig information innehåller webbverktyget intervjuer med affärsrepresentanter från de olika länderna som bland annat berättar om affärskultur och vad man ska och inte ska göra i just det landet för att lyckas med affärerna.

- Vill man tillexempel få till ett bra möte i Indien måste man ligga på och påminna om mötet varje dag från det man har bokat det. Det spelar ingen roll om det ligger flera månader fram. Ens betydelse mäts nämligen i hur aktiv man är, och ligger du inte på och påminner hamnar du långt ner på prioriteringslistan, säger Paul Beatus.

Tanken är också att life science-bolag ska kunna använda verktyget som beslutsunderlag för vilken marknad de ska etablera sig på. Andra användningsområden är utbildning och som ett verktyg för konsulter. Än så länge är det gratis, men om det alltid kommer att vara det kan Paul Beatus inte svara på.

- Så länge det är i vår ägo kommer det att vara gratis, men eftersom konsulter och andra intressenter kan använda det och vidareutveckla det med till exempel utbildningar är det möjligt för dem att ta betalt.

Verktyget finns ute som testversion redan nu, men lanseras officiellt i slutet på september i Cambridge.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079