23948sdkhjf

Sobi utökar samarbete

Bolaget inkluderar nytt prekliniskt hemofiliprojekt i avtalet med Biogen Idec.
Det Stockholmsbaserade läkemedelsbolaget Sobi väljer att utöka sitt samarbete med amerikanska bolaget Biogen Idec och inkludera ännu en läkemedelskandidat mot hemofili A. Kandidaten med namnet rFVIIIFc-XTEN-vWF befinner sig för närvarande i preklinisk fas.

Enligt avtalet mellan bolagen har Sobi rätt att välja att ta med rFVIIIFc-XTEN-vWF i utbyte mot ersättning från Sobi:s sida.

Läkemedlet är baserat på en fusionsmolekyl bestående av Sobis molekyl rFVIIIFc, en stabiliserande del (XTEN) och koagulationsproteinet von Willebrand factor (vWF). Den så kallade XTEN-teknologin, som är en inlicensiering från det amerikanska bolaget Amunix, ska ge fusionsmolekylen längre halveringstid i kroppen.

- Vi gläds över att inkludera denna nya och innovativa teknologi i vårt samarbete med Biogen Idec. Även om den är i en tidig utvecklingsfas finns potentialen att XTEN-teknologin en dag kan ytterligare förlänga halveringstiden för FVIII och skulle därmed eventuellt kunna bli nästa generations långverkande behandling för personer med hemofili A, säger Geoffrey McDonough, vd och koncernchef på Sobi i ett pressmeddelande

Sobi och Biogen Idec har sedan tidigare ett pågående samarbete kring Eloctate och Alprolix mot hemofili A och B.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094