23948sdkhjf

Oxthera får särläkemedelsstatus

EMA ger Oxabact särläkemedelsstatus för behandling av korttarmssyndrom.
Oxabact planeras nu att användas för behandling av den sällsynta sjukdomen korttarmssyndrom (Short Bowel Syndrome, SBS). Det är en malabsorptionssjukdom med en prevalens på 0,39 per 10 000, vilket ger cirka 20 000 patienter i Europa. Sjukdomen ger symptom som bland annat magsmärtor, diarré och näringsbrist.

- Statusen som särläkemedel har ett stort värde för oss. Det visar att EMA tror på att Oxabact kan ha positiva effekter vid behandlingen av SBS, säger företagets vd Elisabeth Lindner.

Oxabact är en oral behandling bestående av den levande magtarmbakterien Oxalobacter formigenes som isolerades från en patient i USA under 80-talet.Behandlingen har sedan tidigare särläkemedelsstatus i både EU och USA för den sällsynta genetiska sjukdomen primär hyperoxaluri.

- Vi genomför just nu en registreringsstudie med Oxabact för behandling av primär hyperoxaluri. Den kommer att avblindas i februari nästa år och om allt går bra så kommer vi att ansöka om godkännande av Oxabact för primär hyperoxaluri i EU och USA. Dessutom kan vi i så fall gå vidare och starta upp kliniska studier även för SBS.

Oxthera är ett läkemedelsföretag som spanns ut från Q-med år 2005. Företaget har i dagsläget fem anställda i Sverige och två i USA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08