23948sdkhjf

USA stoppar skatteflykt

Obama-administrationens åtgärder kan sätta stopp för en av årets största life science-affärer.
Det var i går , måndag som det amerikanska finansdepartementet offentliggjorde de nya skattereglerna som med omedelbar verkan ska göra det svårare och mindre lönsamt för bolag att göra så kallad skatteinversion, det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

- Finansdepartementets åtgärder är tänkta att avskräcka företag från att dra fördel av skatteinversioner genom att på pappret flytta sitt residens över Atlanten för att slippa betala sin beskärda del skatt här hemma, sade Amerikas president, Barack Obama, i ett uttalande.

Obama har tidigare riktat skarp kritik mot bolag som gör skatteinversion.

Företeelsen har blivit alltmer vanlig sedan finanskrisen 2008-2009 och hamnade i rampljuset på allvar när Pfizer försökte köpa Astrazeneca i våras delvis för att undkomma skatt i USA. De nya reglerna kan nu komma att lägga hinder i vägen för ett nytt uppköpsförsök från Pfizers sida.

Ett annat bolag som kan påverkas direkt av de nya reglerna är medicinteknikjätten Medtronic som står i begrepp att göra en inversionsaffär genom att köpa den irländska konkurrenten Covidien, en affär som var tidigare tänkt att vara avslutad någon gång vid årsskiftet.

[tboot_well width="50%"]

Fakta om skatteinversion

I en skatte- eller bolagsinversion flyttar ett bolag sitt huvudkontor, ofta i samband med ett uppköp av ett annat bolag, till ett land med lägre skatt medan den materiella verksamheten stannar kvar i ursprungslandet. Syftet är att slippa den högre bolagsskatten i ursprungslandet.

[/tboot_well]

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078