23948sdkhjf

Astrazeneca får ok för companion diagnostics

Det europeiska läkemedelverket EMA:s rådgivande panel ger positivt utlåtande för nytt diagnostiktest till cancermedicinen Iressa.
Astrazeneca meddelar att det europeiska läkemedelverket EMA:s rådgivande panel CHMP ger positivt utlåtande för en så kallad Typ 2-variationsuppdatering för den europeiska förskrivningen av lungcancerpreparatet Iressa, det framgår av ett pressmeddelande. Uppdateringen gäller ett diagnostiskt test på cirkulerande tumör-DNA isolerat från blod.

Iressa är en så kallad EGFR-hämmare som används för behandling hos vuxna patienter som har lokalt framskriden eller metastatisk icke småcellig lungcancer. Endast patienter vars tumörer är så kallade EGFR-mutationspositiva kan behandlas med preparat som Iressa och för att göra den bedömningen används i dagsläget tumörvävnadsprover. Utan en statusbedömning kan en patient inte få behandling med Iressa-typpreparat men upp till 25 procent av patienter med lokalt framskriden eller metastatisk icke småcellig lungcancer kan inte ge någon tumörvävnad.

Efter denna uppdatering av CHMP-panelen, kommer Iressa att bli den första i sin klass av läkemedel i Europa att ha en förskrivning som tillåter användningen av cirkulerande tumör-DNA som fåtts från blodprov till att bedöma EGFR-mutationsstatus hos de patienter som inte kan ge tumörvävnadsprover.

Uppdateringen av Iressa-förskrivningen sker omedelbart.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078