23948sdkhjf

KI i europeiskt cancernätverk

Ingår i konsortiet Cancer Core Europe med fokus på personalized medicine för cancersjukdomar.
Karolinska Institutet, KI , är en del av det nya konsortiet Cancer Core Europe där sex av Europas främsta cancercentra ingår.

- Konsortiet är ett av resultaten från det EU-projektet Eurocan Platform. Där ingick 23 cancercentra med olika expertiser inom bland annat cancerprevention och behandling. Det är de centra som hade fokus på behandlingar mot cancer som nu har gått ihop i Cancer Core Europe, berättar Ulrik Ringborg, professor vid Karolinska Institutet som administrerar KI:s del i det nya konsortiet.

Ulrik Ringborg har även varit projektkoordinator för Eurocan Platform, ett projekt som startade för drygt tre år sedan och som löper ut om ungefär ett och ett halvt år. Cancer Core Europe har bildats för att bli ett mer långvarigt projekt med fokus på att utveckla cancerbehandlingar i riktningen mot personalized medicine.

- Vi diskuterar just nu med de andra medlemmarna om hur Cancer Core Europe om hur konsortiet ska administreras och vem som ska ansvara för vad, berättar Ulrik Ringborg.

När organisationen är på plats är det meningen att medlemmarna ska dela med sig av patientdata- och material, nya metoder samt resultat och slutsatser till varandra. Från KI:s sida kommer universitetets redan etablerade cancernätverk KI Cancer att spela en viktig roll.

- Vi vill samarbeta för att få till en mer translationell forskning. De sex centra som ingår i Cancer Core Europe har olika kompetensområden. Vi på KI är till exempel starka när det gäller grundforskning medan några av de andra är bättre på forskning på klinisk nivå. Det gör att vi kompletterar varandra väldigt bra och gör oss starkare än om vi skulle bedriva vår verksamhet på egen hand, utanför konsortiet. Det är möjligt att flera centra tillkommer i framtiden.

[tboot_well width="50%"]

Vilka ingår i Cancer Core Europe?

Karolinska Institutet, Sverige

Gustave Roussy Cancer Campus Grand Paris, Frankrike

Cambridge Cancer Centre, Storbritannien

Netherlands Cancer Institute, Nederländerna

Vall d’Hebron Institute of Oncology, Spanien

German Cancer Research Center och National Center for Tumor Diseases, Tyskland

[/tboot_well]

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078