23948sdkhjf

De är de hetaste kandidaterna till årets Nobelpris

Smärtförnimmelser och genetik är två ämnen som tas upp i årets lista på troliga nobelpristagare av Thomson Reuters Science Watch.


Genom att identifiera de forskare som citerats mest de senaste åren och som ligger bakom upptäckter som varit av betydelse för mänskligheten sätter Thomson Reuters Science Watch varje år ihop en lista över de troligaste vinnarna av Nobelprisets olika kategorier.

Metoden har hittills varit framgångsrik. År 2013 lyckades företaget förutse att James Rothman, Randy Schekman och Thomas Südhof skulle vinna priset i fysiologi eller medicin för sin forskning på vesiklar. Dessutom prickades rätt vinnare i fälten kemi, fysik och ekonomi in.

Här är de troliga vinnarna till Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2014 enligt Thomson Reuters:

De amerikanska professorerna Michael H. Wigler och Charles Lee samt kanadensiske Stephen W. Scherer för sin upptäckt av så kallade copy number variations – kopior eller avsaknad av vissa delar av genomet – och dessas koppling till olika sjukdomar.

Professorerna James E. Darnell , Jr., Robert G. Roeder och Robert Tjian från USA som kartlade grundläggande mekanismer bakom genuttryck och regleringen av detta i olika typer av eukaryota celler.

Amerikanske professor David Julius för sin kartläggning av de molekylära mekanismerna bakom smärta. Bland annat förklarade han varför substansen capsaicin i chilipeppar ger upphov till både känslan av hetta och smärta.

Nobelkommittén vid Karolinska Institutet meddelar att 263 personer har nominerats till årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. Bland dem har 46 forskare nominerats för första gången. Tidsfristen för nomineringar gick ut den 31 januari i år och sedan dess har Nobelkommittén utrett priskandidaterna och lämnat förslag på pristagare. Det är sedan Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet som utser den slutgiltiga vinnaren.

Nobelprisutdelningen äger som alltid rum den 10 december, men vinnaren eller vinnarna till årets Nobelpris i fysiologi eller medicin tillkännages klockan 11.30 den 6 oktober.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066