23948sdkhjf

Miljonanslag till KI-forskare

Två forskare vid Karolinska Institutet får miljonanslag för innovativa cancerstudier.
De två KI-forskarna Jonas Bergh och Thomas Helleday får totalt 61 miljoner kronor ur Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Jonas Berg är professor vid Institutionen för onkologi och patologi och får 39,6 miljoner kronor till sin forskning för att hitta nya strategier för effektivare bröstcancerbehandling. Bland annat handlar det om att ta fram nya metoder för att optimera hur mycket läkemedel som når sitt tilltänkta mål i cellerna.

Projektet finansieras under fem år och genomförs ihop med Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi och Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik. Samtliga institutioner hör till Karolinska Institutet.

Av det totala anslaget på 61 miljoner går 21,3 miljoner till Thomas Helleday, professor vid Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik och Scilifelab. Anslaget ges för fortsatt arbete i ett pågående projekt med syfte att hitta en ny typ av måltavlor för behandling av cancer.

I det pågående projektet, som 2012 fick 14,2 miljoner i stöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, har Thomas Helleday med sin forskargrupp identifierat ämnen som hämmar enzymet nukleotidhydrolas. Hämningen stoppar i sin tur cancercellernas tillväxt och målet nu är att ta fram en stabil substans som kan testas i kliniska prövningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078