23948sdkhjf

Novartis överger hepatit C

Medivirkonkurrenten Novartis ger tillbaka sina rättigheter till NS5A-projektet till Enanta Pharmaceuticals.
Utvecklingsprojektet för molekylen EDP-239 inlicensierades till det schweiziska bolaget i början av 2012 för 440 miljoner dollar, motsvarande tre miljarder kronor. Anledningen till att affären avbröts ska vara att leversjukdomen hepatit C inte längre är ett av Novartis fokusområden. Det skriver nättidningen Biospace.

Tvärtom gjorde medicinteknikbolaget Chrontech Pharma som på måndagen meddelade att företaget köper tillbaka sina teknologier för behandling av både hepatit C och -B från irländska Avac Pharma som de såldes till sommaren 2013.

EDP-239 är ett småmolekylärt läkemedel som för tillfället genomgår kliniska fas I-studier. Molekylen verkar genom att hämma NS5A-proteinet som spelar en viktig roll i hepatit C-virusets förökning.

I augusti fick en annan NS5A-hämmare, Bristol-Myers Squibbs Daklinza (daclatasvir), godkänt av EMA för att användas som kombinationsbehandling mot hepatit C.

Även andra läkemedelsbolag utöver Novartis har i år gått ut och meddelat en nedläggning av sin hepatitverksamhet. Ett av dessa är Boehringer Ingelheim. Det är positivt för Medivir som i maj fick ett EMA-godkännande för hepatit C-läkemedlet Olysio (simeprevir) som utvecklats tillsammans med partnern Janssen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078