23948sdkhjf

Pengaregn över Scilifelab

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse skänker 268 miljoner till två olika satsningar.
Tvåhundra av forskningsmiljonerna ska användas till att utöka kapaciteten vad det gäller genomik och sekvensering. Pengarna som kommer att ditribueras via KTH läggs på tio nya sekvenseringssystem av typen Illumina Hiseq Xten med tillhörande datorer och körningskostnader samt delfinansiering i nationella genomikprojekt.

- Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda helgenomssekvensering för 15 000 personer per år. Det ger forskare möjligheten att utföra internationellt konkurrenskraftiga studier om människans sjukdomar och evolution, säger Ann-Christine Syvänen på National Genomics Infrastructure, NGI, i Uppsala i ett pressmeddelande.

De resterande 68 miljonerna går till satsningen Wallenberg Advanced Bioinformatics Infrastructure, WABI som leds av forskarna Gunnar von Heijne och Siv Andersson. Pengarna ger WABI möjlighet att dels fortsätta sin nuvarande verksamhet fram till 2020 dels att starta fler noder på andra svenska universitet.

Utöver forskningspengarna från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse gör Scilifelab också en egen nysatsning på nio nya nationella anläggningar för svenska forskare med start 1 januari 2015. Förutom Scilifelab kommer universiteten i Umeå och Linköping samt Chalmers tekniska högskola att bidra till satsningen.

[tboot_well width="50%"]

De nya anläggningarna

Två kryoelekronmikroskop

Två anläggningar för masscytometri (CyTOF)

Två anläggningar för dataanalys, big data och bioinformatik

Tre anläggningar för encellsanalys

[/tboot_well]

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078