23948sdkhjf

”Life science är en global industri”

Det har blivit lättare att attrahera internationell kompetens till life science-sektorn i Sverige. Men det kan fortfarande bli bättre, anser Leif Johansson, styrelseordförande för Astrazeneca.
Leif Johansson medverkade under onsdagseftermiddagen vid ett möte arrangerat av Entreprenörskapsforum. Temat var Har life science en framtid i Sverige. Astrazenecas styrelseordförande betonade bland annat vikten av att se den svenska life science-industrin ur ett internationellt perspektiv.

- Det är en verkligt global industri, inte minst vad gäller forskning och det är viktigt att vi inte fokuserar på life science utförd av svenska bolag eller forskare utan på life science utförd i Sverige.

Han poängterade också utvecklingen av Big Pharma där man inte längre har all verksamhet inom bolaget utan att en stor del av till exempel forskning och utveckling görs av mindre bolag.

För att life science-industrin i Sverige ska bli verkligt framgångsrik krävs dock enligt Leif Johansson att vi lyckas attrahera internationell kompetens. Han menar att det har blivit enklare med åren och tog Astrazenecas site i Mölndal med cirka 40 nationaliteter bland medarbetarna som ett exempel.

Bland annat nämnde han en sänkt marginalskatt som en faktor som gjort det enklare att attrahera utländska talanger.

- Nu ligger den på en rimlig nivå, men tyvärr verkar utvecklingen gå åt fel håll, sade han.

Även bättre kommunikation och att det blivit lättare att resa inom EU och resten av världen är en bidragande orsak, menar han. Han lyfte också fram det faktum att utbildningssystemet blivit mer harmoniserat med resultatet att utbildningar lättare kan jämföras mellan både svenska och internationella universitet.

- Sedan tror jag att vissa delar i det svenska samhället lockar, som en generös föräldraledighet och gratis utbildning.

Vad skulle kunna förbättras för att locka ytterligare life science-kompetens till Sverige?

- Det kan bland annat bli mer attraktivt för internationella studenter att studera vid svenska universitet, det ökar chansen att de stannar kvar och bidrar med sin kompetens även efter studierna. Därför var det ett stort misstag att införa avgifter på universitetsstudier för internationella studenter. Det kan också bli enklare att hitta finansiering. Många vittnar om att de lägger en stor del av sin tid på att hitta kapital.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078