Positivt i Astras astmastudie
Astrazenecas läkemedelskandidat benralizumab visar positiva resultat i en klinisk fas II-studie mot astma.
Studien vars resultat har publicerats löpte över ett år, var placebokontrollerad och utvärderade effekten av olika behandlingsdoser hos vuxna personer allvarlig och okontrollerad astma. De hade haft minst två perioder med förvärrade symptom det senaste året.
Patienterna i studien hade även gemensamt att de hade förhöjda nivåer i blodet av eosinofiler, en typ av immunceller som kopplas ihop med svårare fall av inflammatoriska sjukdomar som astma.
Antikroppen benralizumab binder till en del av interleukin-5-receptorn, IL-5, vilket leder till sänkta nivåer av eosinofiler i blodet.
Resultaten från studien visade att de som behandlades med benralizumab fick en statistiskt signifikant sänkning i antalet gånger som sjukdomens symptom förvärrades, mellan 40 till 70 procent färre beroende på dos. Särskilt stor effekt sågs hos dem som hade högre nivåer av eosinofiler i blodet vid behandlingens start. Patienterna upplevde dessutom en förbättring i sin lungfunktion och sin förmåga att kontrollera sjukdomen.
Benralizumabgruppen hade fler fall av förkylning och hudirritation kring hudytan där de fått sin injektion jämfört med placebogruppen. Förutom det skilde sig inte biverkningarna mellan grupperna, enligt ett pressmeddelande.
Nu fortsätter utvecklingen av läkemedelskandidaten i fas III.
Benralizumab uppvisade nyligen även positiva resultat i en fas IIa-studie där antikroppen testas som behandling för patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kol . Företaget meddelade även att studien skulle övergå till fas III.
Både när det gäller de kliniska studierna med benralizumab mot kol och astma används ett blodprov för att identifiera de patienter som har förhöjda nivåer av eosinofiler och som därmed kan få extra starka positiva resultat av behandlingen.