23948sdkhjf

Robotarm till kliniska studier

Forskaren Max Ortiz Catalan, som varit med och tagit fram den första tankestyrda armprotesen med inopererade elektroder, berättar om nästa steg för projektet.
Max Ortiz Catalan är doktorand i forskargruppen Medicinska signaler och system vid Chalmers som nyligen publicerat resultaten från en studie på en patient med den första armprotesen med ett permanent inopererat system för tankestyrning och känselförnimmelser.

Vad har ni gjort?

- I januari 2013 opererade vi fast en helt ny typ av armprotes på en patient, lastbilschauffören Magnus N. som bor i Haparanda och som förlorade sin arm för tio år sedan. Projektet är ett samarbete mellan Chalmers, företaget Integrum som utvecklar benförankrade proteser och Sahlgrenska Universitetssjukhuset där armen opererades fast.

Vad är så speciellt med armen?

- Armprotesen sitter fast i patientens eget skelett via en titanskruv. Protesen går att ta loss men skruven sitter fast permanent. Tekniken kallas osseointegration och har utvecklats av doktor Rickard Brånemark vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den har fördelen att både smärtan och infektionsrisken är lägre än med traditionella implantat. Förutom det har patienten fått implanterade elektroder som sträcker sig från muskler och nervceller i armen ut till protesen vilket gör att den kan styras med tanken. Dessutom kan robotarmen skicka sensorisk information in till kroppen så att patienten ”känner” om protesen rör vid något.

Vad är fördelen med implanterade elektroder?

- Implanterade elektroder är direkt kopplade till de nerver som de avses för. Det är en stor fördel jämfört med elektroder utanpå huden, vars effektivitet påverkas när huden glider över musklerna under rörelser. Dessutom är de inte lika skyddade och påverkas därför lättare av externa elektriska fält, som exempelvis automatiska dörrar i butiker. Det gör att deras rörelser kan störas och att de har en lägre känslighet. Dessutom påverkas de av kyla, vilket skulle kunna vara ett problem i till exempel Haparanda.

Vad är nästa steg?

- Det har redan gjorts kliniska studier på osseointegrerade implantat i Europa och det finns redan patienter i flera delar av världen som lever med dem. Nu kommer vi att satsa på att få godkänt för att testa sådana implantat i USA. När det gäller osseointagrerade implantat med implanterade elektroder har vi inte kommit lika långt men nu, efter dessa positiva resultat, planerar vi att starta upp kliniska studier med flera patienter i Europa.

Resultaten från Magnus N:s tid med armprotesen har publicerats i tidskriften Science Translational Medicine.

Se en video med robotarmen:



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125