23948sdkhjf

Positiva resultat från smärtstudie

Medivir presenterar lovande resultat från prekliniska studier av substanser mot neuropatisk smärta.
Under 15th World Congress on Pain i Buenos Aires, Argentina, ska läkemedelsföretaget presentera positiva resultat från sitt prekliniska Cathepsin S-hämmarprogram, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Av de läkemedelskandidater som ingick i programmet har man valt att fortsätta arbetet med Miv-247. Beslutet är baserat på prekliniska tester och Medivir hoppas kunna utveckla läkemedelskandidaten till en oral behandling mot neuropatisk smärta, smärta som orsakas av skador eller sjukdom i det somatosensoriska nervsystemet.

Läkemedelskandidaten verkar genom att hämma proteaset cathepsin S som har en koppling till långvarig neuropatisk smärta. Bland annat orsakar proteaset en frisläppning av peptiden fraktalkin som attraherar inflammatoriska celler till nervskador.

I prekliniska tester gav Miv-247 en både snabb och ihållande effekt mot neuropatisk smärta. Dessutom kunde företaget inte identifiera några CNS-relaterade biverkningar vid den högsta dosen.

Resultaten pekar på ett Miv-247 skulle kunna komma till användning som både monoterapi och i kombination med andra behandlingar. Ett förslag är att kombinera läkemedelskandidaten med gabapentin, som ofta används vid behandling av neuropatisk smärta.

Medivir ska även presentera prekliniska resultat från tester med en cathepsin S-hämmare i kombination med gabapentin som visar att de två substanserna har en bättre effekt tillsammans än var för sig.

- Vi är mycket glada för dessa lovande data som stödjer oss i vår ambition att utveckla ett nytt, effektivt och säkert behandlingsalternativ för den stora grupp patienter som lider av kronisk neuropatisk smärta och för vilka dagens behandlingar har otillräcklig effekt eller inte tolereras på grund av biverkningar. Resultaten som visar att en cathepsin S-hämmare i tillägg till en av dagens standardbehandlingar gav förbättrad effekt och kan även erbjuda en möjlighet att minska doserna av det andra läkemedlet och därmed dess biverkningar, säger Charlotte Edenius, Medivirs utvecklingschef, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079