23948sdkhjf

Braincool satsar på hjärtat

Medicinteknikbolaget har lämnat in två nya patentansökningar och satsar på indikationen hjärtstillestånd.
Medicinteknikbolaget Braincool utvecklar produkter för att förebygga organskador vid stroke och hjärtinfarkt samt för indikationen neonatalvård. Tanken är att en nedkylning av huvud, nacke och vissa andra delar av kroppen ska minska risken för bestående skador i exempelvis hjärnan men även andra organ som är känsliga för syrebrist.

De två nyligen inlämnade patentansökningarna gäller de två förstnämnda indikationerna. Den ena gäller företagets strokebehandling som består av en kylhjälm. Genom de nya applikationer som kommer med patentet kan den selektiva hjärnkylningen kombineras med nedkylning även av andra utvalda delar av kroppen samt monitoreras av ett system som kan känna av och anpassa temperaturen efter skakningar på grund av köld.

Den andra patentansökningen lägger grunden för en lansering av företagets produkter för hjärtstillestånd, en indikation där ännu lägre måltemperaturer visat sig fördelaktiga. En sådan teknik kan i framtiden även vara intressant för andra indikationer, såsom hjärntrauma, hjärtinfarkt och blodförgiftning, enligt företaget.

Nedkylning är en teknik som används på alla svenska sjukhus efter hjärtstopp, enligt företaget. Kylning vid hjärtstillestånd är en marknad med en beräknad omsättning på en miljard kronor per år.

- Det är trögt att ändra en medicinteknisk produkt på grund av de olika kvalitativa och regulatoriska kraven. Det skapar en fördel för oss att anpassa och skapa ett patentskyddat konkurrenskraftigt system med en tydlig affärsmodell. Vi avser att CE-certifiera produkten för indikationerna stroke och hjärtstillestånd under 2015, kommenterar Braincools vd Martin Waleij i ett pressmeddelande.

Braincool knoppades av från moderbolaget Dignitana i april i år. I samband med att bolagen gick skilda vägar följde Martin Waleij med som vd för Braincool.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078