23948sdkhjf

Nytt tox-center invigt i Södertälje

Halvstatliga Swetox igång med verksamheten. Har fått sitt första företagsuppdrag.


- Vi har stora förväntningar på Swetox, även när det gäller samarbeten med myndigheter och samhälle, sade Georgia Destouni, huvudsekreterare för forskningsrådet Formas, som är en av huvudfinansiärerna av verksamheten de första fem åren i samband med invigningen av centret den 7 oktober.

Swetox är ett nybildat, svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper som bygger på samverkan mellan 11 svenska universitet, det vill säga samtliga som har miljö- och hälsorelaterad forskning om kemikalier.

Satsningen kom till på initiativ från landshövdingen Chris Heister när Astrazeneca i februari 2011 meddelade att all forskning och utveckling skulle läggas ned i Södertälje. Kvar finns nu fabrik och produktion av läkemedel med ca 3 000 anställda men 1 200 personer, mest forskare, fick gå. Förutsättningen var att Astrazeneca gick med på att sälja sina lokaler, bland annat det specialdesignade hus som inrymde koncernens toxikologiska verksamhet, till fastighetsbolaget Acturum.

Där håller nu Swetox till och verksamheten håller på att dra igång. Vid den officiella invigningen deltog representanter för inblandade och många intresserade.

- Inte någonstans i världen finns en organisation som Swetox: ett nationellt, akademiskt, tvärvetenskapligt centrum, en nod, för forskning och utbildning. Här ska samlas forskare från alla delar av det som rör kemikalier, hälsa, miljö – med allt från detaljerade kemikaliebeskrivningar, farmakologi, toxikologins alla subdiscipliner, till miljö- och hälsoekonomi och miljölagstiftning.

Så sade Åke Bergman , en av drivkrafterna bakom Swetox och numera dess chef, i sitt inledningstal. Han nämnde också att han hoppas på statsanslag till Swetox framöver för att få en hållbar verksamhet.

De forskningsområden som inledningsvis prioriteras på Swetox är sammanfattningsvis: hormonstörande ämnen, läkemedelstoxikologi samt nanosäkerhet. Finansieringen är klar under fem år framåt med totalt 145 miljoner från Karolinska Institutet, Formas, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse samt Stockholms läns landsting. Swetox har också fått sitt första uppdrag från ett företag.

Swetox har tidigare kritiserats av bland annat CRO-branschen som menar att den delvis statliga finansieringen av centret sätter konkurrensen ur spel.

– Men vi har ett tydligt krav för uppdrag, att det finns ett forskningsintresse för oss, sade Åke Bergman. Vi vill inte konkurrera med de CRO-företag som finns.

Läs mer på Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078