23948sdkhjf

Astra till domstol i Texas

Texas justitiekansler stämmer läkemedelsjätten för bedrägeri.
Det är justitiekansler Greg Abbott som stämmer företaget. Han menar att företagets marknadsföring av Seroquel har använts för att vilseleda förskrivare gällande det antipsykotiska läkemedlets bieffekter. De brott som företaget anklagas för sträcker sig från år 2006 och framåt.

Bland annat anklagar Greg Abbott Astrazeneca för att ha mutat två nyckel-beslutsfattare inom delstatens sjukvårdssystem med summor på totalt 465 000 dollar, motsvarande 3,4 miljoner kronor, för att åstadkomma ett ökat antal utskrivna Seroquel-recept.

På samma gång ska företaget ha uppmuntrat och belönat förskrivning av läkemedlet för indikationer som Seroquel inte hade godkänts för, bland annat depression och ångest. Dessutom lades mycket arbete ner på att nå förskrivare för barn och tonåringar, åldersgrupper som läkemedlet inte hade godkänts för år 2013.

Särskilt fokus ska företaget ha lagt på sjukvårdsprogrammet Texas Medicaid, som riktar sig till fattiga och låginkomsttagare i delstaten.

Stämningsansökan går ut på att företagets vinster genom olagliga aktiviteter ska förverkas och betalas tillbaka till delstaten i dubbelt belopp. Dessutom kan företaget komma att behöva böta upp till 11 000 dollar, motsvarande 80 000 kronor, för varje enskilt brottstillfälle. Dessa böter kan komma att nå miljon- eller miljardsummor i dollar, om domen följer trenden hos andra fall av statsbedrägeri i Texas, enligt nättidningen Fierce Biotech.

I en kommentar till stämningsansökan säger Astrazeneca:

- Vi går nu igenom anklagelserna och ser över vad nästa steg kan vara men vi tror att företagets handlingar i Texas har utförts enligt lagen och etiska regler.

Den aktiva substansen i Seroquel är quetiapin. Läkemedlet används för indikationer som schizofreni och mani.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093