23948sdkhjf

Idogen tar in fem miljoner

Genomför en nyemission och stuvar om i ledningen inför kliniska studier.
Det är företagets nya delägare, Nordic Innovation Invest, som finansierar den nyemission som tillför företaget fem miljoner kronor. Pengarna ska användas för att ta företagets läkemedel till klinisk fas. Det meddelar nyhetsbyrån Rapidus.

Innan den planerade nyemissionen var grundarna, Ventac Holding och LU Innovation Systems tillsammans de största ägarna i bolaget.

I samband med nyemissionen tar företagets tidigare vd Bengt Westrin och ordföranden i styrelsen Lars Hedbys över varandras tjänster. Dessutom kommer tre nya ledamöter in i styrelsen: Charlotte Widing och Staffan Bergqvist från Nordic Innovation Invest, samt forskaren Peter Ericsson.

- Jag har hoppat in som vd. Nu när vi är bättre finansierat, så går vi från ett projekt på lediga stunder till att driva det professionellt. Jag hade helt enkelt tid att vara vd – Bengt hade det inte, säger Lars Hedbys till Rapidus. Fem miljoner tar oss fram till en punkt om ett år, då vi behöver nytt kapital. Det blir det första steget mot kliniska försök.

Idogen arbetar med en immunhämmande molekyl som utvecklas som behandling mot autoimmuna sjukdomar. Målet är att behandlingen ska vara botande efter endast ett par behandlingstillfällen. Dessutom finns en förhoppning att molekylen ska kunna användas vid organtransplantationer, för att motverka att immunförsvaret stöter bort organet.

Idén kommer från forskning inom tumörimmunologi vid Lunds universitet som resulterade i upptäckten av en molekyl som hämmar immunförsvaret på ett kontrollerbart sätt. Det Lundabaserade bolaget startades upp 2008.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062