23948sdkhjf

Xbrane avtalar med Indien

Stockholmsbaserade Xbrane Biosciences tecknar produktionsavtal med ett indiskt läkemedelsbolag.
Det var under en resa till Indien som arrangerades av Stockholm Business Region och Business Sweden som företagen möttes.

- Vi kan inte säga vilket läkemedelsbolag det handlar om än men det här är vår största affär hittills. Det handlar om ett globalt indiskt företag som håller på att ta sig in på biosimilarmarknaden och som vill ha vår hjälp för att effektivisera sin produktion, berättar Xbrane Biosciences vd Siavash Bashiri.

Enligt avtalet ska Xbrane utveckla ett system för tillverkning av ett biosimilar-proteinläkemedel.

Företagets teknik består av E. coli-bakterier med en unik promotor framför genen av intresse. Med denna promotor kan man reglera hur mycket mRNA som produceras i cellen och på så vis påverka bakteriernas produktionshastighet. Det skiljer Xbrane från många andra företag, vars promotorer snarare fungerar som av/på-knappar.

- Vår teknik fungerar mer som en dimmer. Det är en fördel särskilt när man vill tillverkar proteiner som bakterierna vanligtvis inte producerar, till exempel insulin. Om tillverkningen då sker i fel hastighet så kan veckningen av proteinet bli fel. Det kan också bli toxiskt för bakterien, säger Siavash Bashiri.

Han menar att man, genom att påverka bakteriernas produktionshastighet inte bara kan optimera tillverkningen men även kan få dem att producera proteiner som tidigare varit omöjliga att framställa med hjälp av bakterier.

- Tidigare, om man inte lyckats få till produktionen i E. coli-bakterier, så har man fått gå över till mer komplicerade och dyrare organismer, som exempelvis jästceller.

Xbrane kan även modifiera bakterierna på andra sätt för att skräddarsy dem för kundens behov, till exempel genom att ta bort proteaser som motverkar specifika proteiner och påverkar deras stabilitet. Det var denna del av verksamheten som väckte störst intresse hos det indiska företaget, enligt Siavash Bashiri.

Planen är att biosimilarläkemedlet ska vara färdigt att gå till klinik i april nästa år. I utbyte för sina tjänster kommer Xbrane få milstolpsersättningar innan och efter lanseringen samt royalties från försäljningen..

- Enligt avtalet har vi rätt till milstolpsersättningar och royalties i 4-5 år efter en lansering på en ny marknad. Vi räknar med att få in mellan 10-15 miljoner kronor genom det här samarbetet under de närmaste 4-5 åren.

Xbrane Biosciences grundades år 2008. Företaget är ett portföljbolag i inkubatorn Serendipity Innovations och har sin bas på Stockholms universitet. Som tidigare rapporterats ingick bolaget under våren ett samarbete med Lundabolaget Saromics Biostructures för en gemensam forskning om proteinstrukturer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078