Tillverkar ebolavaccin på syntetisk väg
Inovio har framställt ett syntetiskt vaccin mot ebola som nu går in kliniska studier.
Vanligtvis innehåller vacciner delar av det aktuella viruset, som används för att lära immunförsvaret att känna igen och förstöra viruspartikeln.
– Inovios DNA-baserade syntetiska vacciner är ganska annorlunda. Vi använder genetisk kod och designar våra produkter som en DNA-sekvens i datorn. Sedan tillverkar vi dem syntetiskt med hjälp av olika kemikalier, berättar Inovios vd Joseph Kim för Svd Näringsliv i en intervju.
Fördelarna med ett syntetiskt framställt vaccin är bland annat att man inte kommer i kontakt med det dödliga ebolaviruset under tillverkningsprocessen. På så vis minskas risken för dem som arbetar med framställningen på samma gång som risken för smittspridning till samhället undviks. Dessutom går tillverkningen av stora mängder syntetiskt vaccin snabbare, påpekar Joseph Kim.
I slutet av år 2013 publicerades resultat från prekliniska försök med Inovios ebolavaccin.
– Vi genererade starka immunreaktioner hos djuren. Resultaten är slående, alla djuren i kontrollgruppen dog inom några dagar, medan 100 procent av de vaccinerade djuren överlevde. Dessutom fanns det inga tecken på sjukdom alls hos de vaccinerade djuren, berättar Joseph Kim i intervjun.
Planen är att kliniska fas I-studier ska startas upp i början av nästa år tillsammans med samarbetspartnern, vaccintillverkaren Gene One Life Science. Tillsammans kommer bolagen att söka finansiering för masstillverkning av vaccinet, vilket ska komma igång direkt om fas I-studien på människor inte visar på några hälsorisker.
Det pågående ebolautbrottet i Västafrika har sedan det upptäcktes i början av 2014 krävt drygt 4 000 liv och är därmed det största utbrottet med viruset hittills. Den ebolavariant som nu cirkulerar i Afrika har en dödlighet på runt 50 procent.
Åtgärder behövs snabbt och Inovio är inte ensamma på ebolamarknaden.
Exempelvis har Glaxosmithkline inlett kliniska fas I-studier med sitt ebolavaccin, bland annat i Mali som gränsar till Guinea där utbrottet pågår för fullt. Även amerikanska Newlink Genetics har inlett kliniska studier med ett kanadensiskt vaccin. Studien ska genomföras i Silver Spring i Maryland, USA.
I början av september meddelade Danska Bavarian Nordic att de inlett ett samarbete med den amerikanska folkhälsomyndigheten NIH och vaccinföretaget Crucell för att skynda på utvecklingen av ett ebolavaccin med hjälp av sin teknologi baserad på ett inaktiverat smittkoppsvirus som kan modifieras till ett vaccin mot olika infektionssjukdomar.
Som tidigare rapporterats fick kanadensiska Tekmira sitt studieläkemedel TKM-ebola godkänt av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för behandling av personer med bekräftat eller misstänkt ebolavirus, vilket fick bolagets aktie att rusa.