23948sdkhjf

Nya skatteregler får börsen att falla

Läkemedelsbolaget Shires aktier störtdök under onsdagen, tillsammans med den sjunkande Europabörsen.
Under onsdagen sjönk Europabörserna, något som förvärrades under eftermiddagen på grund av låga makrosiffror från USA. Den sämsta sektorn i det breda indexet utgjordes av hälsovårdsbolagen med en nedgång på 3,7 procent.

Ett starkt exempel är irländska Shire som enligt Redeye föll med 22 procent under dagen, efter meddelandet att Abbvies uppköp av läkemedelsbolaget kanske inte blir av. Abbvies styrelse har nämligen rekommenderat aktieägarna att inte godkänna uppköpet.

Läkemedelsjättens kalla fötter är en följd av USA:s nya skatteregler som aviserades den 22 september i ett försök att hindra företag från att flytta sitt huvudkontor över Atlanten för att slippa betala skatt i USA, så kallade skatteinversion, enligt Bloomberg News.

Det senaste budet för att köpa upp Shire låg på 51,5 miljarder dollar, motsvarande 370 miljarder kronor. Planen var att Abbvies uppköp av Shire skulle resultera i en flytt av det amerikanska företagets huvudkontor till Storbritannien. Men företaget har tidigare hävdat att anledningen till affären var strategiska och inte på grund av skatter.

I ett pressmeddelande på onsdagen skrev Shire att företaget tycker att Abbvie borde gå vidare med budet och att företaget kan tvingas till en straffavgift på 1,64 miljarder dollar, motsvarande tolv miljarder kronor, om det dras tillbaka.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062