23948sdkhjf

Astrazeneca utökar samarbete med Cambridge

Ett nytt doktorandprogram och tillgång till Astrazenecas pipeline är två resultat av de fyra nya avtalen.
Astrazeneca och Medimmune , företagets enhet för forskning och utveckling av biologiska läkemedel, har ingått i fyra nya samarbetsavtal med brittiska Cambridge universitet.

Avtalen bygger på redan befintliga samarbeten mellan företaget och universitetet.

I ett av samarbetsprojekten läggs fokus på forskning inom neurovetenskap. Tanken är att universitetet ska bidra med sin kunskap om neurobiologi medan företaget kan bidra med kompetens och verktyg för att screena fram potentiella läkemedelskandidater och utveckla dem till färdiga behandlingar mot sjukdomar som Alzheimer, Parkinson och multipel skleros, MS. Samarbetet sträcker sig över tre år.

Genom ett annat avtal ska universitetet även få tillgång till forskningspreparat från Astrazenecas pipeline, såsom AZD9291 mot icke-småcellig lungcancer och olaparib mot äggstockscancer.

Företaget och universitetet ska även starta upp ett gemensamt fyraårigt doktorandprogram som ger tillgång till utbildning både på Cambridge universitet och i Medimmunes lokaler. Dessutom ska ett nytt entreprenörsprogram instiftas som ska ge akademiska forskare vid universitetet tillgång till mentorskap och stöd från företaget gällande frågor som exempelvis läkemedelsutveckling, affärsplanering och patent.

Medimmune har haft sina laboratorier i Cambridge de senaste 25 åren. De nya samarbetsavtalen är ett steg på vägen mot Astrazenecas mål att bygga upp en infrastruktur för forskning i området där företaget har beslutat att placera sitt huvudkontor samt en av tre forsknings- och utvecklingsavdelningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.171