”Nu satsar vi på onkologi”
Under ett kapitalmarknadsmöte presenterade Medivirs vd Niklas Prager företagets nya affärsplan samt planerna på ett frivilligt inlösenprogram.
Programmet kommer att bestå av två steg som presenterades av företagets vd Niklas Prager under dagens kapitalmarknadsmöte.
- I det första steget ska vi genomföra en utbetalning på totalt 625 miljoner kronor, vilket motsvarar 20 kronor per aktie, i form av ett erbjudande om att frivilligt få inlösa sina aktier. Förutom det ska vi vid den ordinarie bolagsstämman i maj be om mandat att få starta upp ett program för återköp av egna aktier, sade han.
Den 29 oktober offentliggörs alla exakta förhållanden för inlösenprogrammet, vilka ska bestämmas under en extra bolagsstämma inom de närmaste dagarna. Inlösenprocessen ska sedan löpa fram till första kvartalet 2015.
Förutom inlösenprogrammet passade företaget även på att presentera en ny strategi och affärsplan för sin verksamhet. Där meddelades det bland annat att onkologi ska läggas till som huvudfokusområde, tillsammans med infektionssjukdomar.
- Vi kommer fortsätta att satsa på egen forskning och utveckling samt på att stärka vår pipeline inom tidig utveckling, bland annat genom inlicensiering av onkologiprojekt. Dessutom har vi beslutat att från och med nu ta projekt genom klinisk fas IIa, och inte endast till fas I, innan utlicensiering. Det gör vi redan med våra preparat Miv-247 och Miv-711, berättade Niklas Prager.
Han tillade att företaget kommer att behålla sitt fokus på den nordiska marknaden och på att licensiera in projekt från företag som är intresserade av Norden. Han påpekade också att även om företagets fokusområden numera är onkologi och infektionssjukdomar så kommer Medivir även att hålla sig öppet för lovande projekt inom andra områden.
Han meddelade även att företaget under hösten bland annat hoppas på att kunna initiera toxikologiska studier med sin läkemedelskandidat Miv-711 mot osteoartrit. Dessutom ska ”real-world-data” från tiden efter lanseringen av Olysio presenteras under levermötet AASLD i Boston, USA, i november.
Under kapitalmarknadsmötet presenterade Niklas Prager ett diagram som visade att förskrivningen av läkemedlet ökade snabbt under året efter den globala lanseringen. Han berättade att Olysio varit en mycket lönsam affär för Medivir.
På den amerikanska marknaden marknadsförs läkemedlet mot hepatit C av partnern Janssen som för tillfället genomför flera olika kliniska studier där Olysio testas i olika kombinationer.
- I framtiden tror jag att de flesta behandlingar på hepatit C-marknaden kommer att bestå av kombinationer av med tre läkemedel och att de kommer att vara riktade mot flera genotyper av viruset, sade Niklas Prager.
Men Medivir och Janssen är inte först när det gäller satsningar på kombinationsbehandlingar mot hepatit C . Gileads Harvoni är det första godkända läkemedlet för behandling mot hepatit C som innehåller två olika substanser; den nya ledipasvir samt den tidigare godkända sofosbuvir, i en tablett. Behandlingen godkändes under fredagen förra veckan och kommer bland annat att konkurrera med Olysio som fick FDA-godkännande i slutet av 2013.
- Konkurrensen på hepatit C-marknaden i USA är väntad och kommer sannolikt bli ännu hårdare snart med ett förväntat godkännande runt årsskiftet för en interferonfri kombinationsbehandling med tre olika substanser från Abbvie, berättar Rein Piir, IR-ansvarig på Medivir.
Lanseringen av Harvoni förväntas få konsekvenser för konkurrensen på den amerikanska hepatit C-marknaden, bland annat för prissättningen på olika behandlingar. En tolv veckor lång behandling med Harvoni kommer att kosta 94 500 dollar, motsvarande 684 000 kronor. Det innebär att behandlingspriset är lägre än flera tidigare behandlingar. Exempelvis kostar en behandling med Gileads Sovaldi tillsammans med Olysio motsvarande en miljon kronor.
- Försäljningen av Olysio och prissättningen av framtida hepatit C-behandlingar kommer sannolikt att påverkas av Harvoni men det är svårt att förutse i vilken utsträckning. Det finns så många olika patientgrupper och olika skeden i sjukdomen så det behövs många olika alternativ och för olika lång behandlingstid, säger Rein Piir.
Han menar att alla läkemedel och kombinationer har sina styrkor och svagheter.
- Harvoni har visat sig fungera särskilt bra på patienter som inte fått någon tidigare behandling medan den kombinationsbehandling som vi testar i kliniska studier nu förväntas vara effektiv för svårbehandlade patienter. Med ett ökat utbud av olika behandlingar ökar chansen att hitta den bästa behandlingen för varje enskild patient så konkurrensen är positiv för patienterna.