23948sdkhjf

Väntas komma med nytt bud

Toppanalytiker på internationella storbanken Citi Group spår att Pfizer snart kommer att uppvakta Astrazeneca på nytt.
Pfizers försök att överta Astrazeneca i våras slutade med att det svensk-brittiska läkemedelsbolaget tackade nej till slutbudet på 55 pund per aktie. Men affären är inte avgjord än. Det menar Andrew Baum, global chefsanalytiker för läkemedelsbranschen på storbanken Citi Group, i en intervju i SvD Näringsliv.

Enligt brittiska uppköpsregler har inte Pfizer kunnat uppvakta Astrazeneca med något nytt bud under sex månader sedan slutbudet den 26 maj. När nu den tiden börjar löpa mot sitt slut tror Andrew Baum att Pfizer kommer att komma tillbaka med ett nytt, högre bud i slutet av november.

- Jag tror att det är mycket sannolikt att Pzifer uppvaktar sig Astra igen, antingen den 27 november eller strax efter, säger han till SvD Näringsliv.

Andrew Baum väntar sig också att det nya budet kommer att bli väsentligt mycket högre än sist med mer än 60 pund per aktie, motsvarande ett bud på 900 miljarder kronor.

- Astra har återfått självförtroendet i forskningen. Jag värderar aktien till 54 pund, runt 10 pund högre än dagens kurs. Då kan du förstå varför jag tycker att Pfizer måste betala över 60 pund, åtminstone, för att det ska vara en vettig affär för Astra, säger Andrew Baum till SvD Näringsliv.

Han tror inte heller att de nya amerikanska skattereglerna, som fått bland annat det amerikanska läkemedelsbolaget Abbvie att avbryta sina uppköpsförsök av irländska Shire, innebär något större hinder. Affären drivs, menar han, inte enbart av skattefördelar för Pfizer utan även kostnadseffektiviseringar och fördelar inom FoU.

- Jag ser fortfarande fördelar inom alla tre områden, och en tydlig strategisk vinst på pappret av att slå ihop de här två bolagen, säger Andrew Baum, som bedömer sannolikheten att affären blir av till 50 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078