23948sdkhjf

Uppåt för Karolinska Development

Tre positiva pressmeddelanden fick Karolinska Developments aktie att stiga snabbt under morgonen.
Under morgonen steg Karolinska Developments aktie med drygt 10 procent. Anledningen är positiva pressmeddelanden från tre av portföljbolagen.

Ett av dem , bioteknikbolaget Forendo Pharma som ägs till 21 procent av Karolinska Development, meddelade under morgonen att företaget undertecknat ett licensieringsavtal med Apricus Biosciences för klinisk utveckling och kommersialisering av läkemedlet fispemifene i USA.

Fispemifene är en oral läkemedelskandidat som hämmar effekten av det kvinnliga könshormonet östrogen och som har utvecklats för att behandla sekundär hypogonadism, kronisk prostatainflammation samt infektioner i de lägre urinvägarna hos män. Förhoppningen är att Apricus ska kunna starta upp en klinisk fas IIb-studie i början av 2015, där läkemedlet ska testas som en behandling för män med sekundär hypogonadism.

Avtalet innebär att Apricus ska betala Forendo en inledande summa om 5 miljoner dollar, motsvarande 36 miljoner kronor, i kontanter samt 3,6 miljoner aktier i det amerikanska företaget. Dessutom ska företaget få milstolps- och royaltyersättningar. Totalt kan affären tillföra Forendo 305 miljoner dollar, motsvarande 2,2 miljarder kronor.

Det andra pressmeddelandet kom från medicinteknikbolaget Oss Dsign, tidigare kallat Oss-Q , vars biokeramiska borrhålsplugg, Cranioplug, fått marknadsgodkännande i USA. Produkten används för att täppa igen borrhål i kraniet efter kirurgiska ingrepp. Oss Dsign ägs till 26 procent av Karolinska Development.

Godkännandet av Cranioplug kom via FDA:s godkännandeprocess 510(k), som hamnat i blåsväder under senare tid.

Det tredje pressmeddelandet gäller bioteknikbolaget Clanotech, som ägs till 80 procent av Karolinska Development och vars läkemedel CLT-28643 har erhållit orphan drug-status i EU. Det innebär att godkännandeprocessen kortas ner.

CLT-28643 ska användas för att hjälpa läkeprocessen och motverka ärrbildning efter kirurgiska ingrepp vid ögonsjukdomen glaukom, grön starr.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063