23948sdkhjf

Framåt för Biovica

Går in i klinisk studie i USA och får 460 000 genom Horizon 2020.
Genom ett samarbete med Dana-Farber Cancer Institute i Boston ska Uppsalabaserade bioteknikföretaget Biovicas teknik för utvärdering av cancerbehandlingar, Divitum, gå in i en klinisk studie i USA. I studien ska ungefär hundra deltagare med lungcancer ingå. De ska behandlas med en läkemedelskandidat som nu befinner sig i klinisk fas III.

Hela studien ska skötas av Dana-Farber men totalt fem prover kommer att tas från varje patient innan, under och efter behandlingen och skickas till Biovica i Uppsala för analys.

- Vi ska utvärdera om Divitum kan användas för att på ett effektivt sätt förutse samt kontinuerligt utvärdera effekten av läkemedlet hos varje enskild patient, berättar Mattias Bergqvist, marknadschef på Biovica.

Studien ska startas upp innan slutet av året och förhoppningen är att resultaten från alla patienter borde finnas inom två år. Divitum består av en 96-brunnsplatta där metoden Elisa används för att mäta mängden av enzymet tymidinkinas i serumprover från patienter. Tymidinkinas spelar en viktig roll i produktionen av nytt DNA och fungerar som en indikator för celldelning, något som förekommer mer frekvent hos tumörer.

- Vårt mål är att få läkemedelsföretagen att se att Divitum kan hjälpa dem att effektivisera utvecklingen av sina läkemedel. Dessutom hoppas vi också på att det ska kunna användas som ett companion diagnostic-test för respektive läkemedel, säger Mattias Bergqvist.

Tidigare under månaden tilldelades Biovica 50 000 euro, motsvarande 460 000 kronor, genom EU-kommissionens forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020 för sitt projekt Clinical validation of the Divitum assay in key European markets. Det var den första utlysningen riktad direkt till SME-bolag genom Horizon 2020 och syftet med finansieringen är att använda pengarna till att utföra en genomförbarhetsstudie och för att förbereda ett fas II-program.

Biovicas projekt var ett av 155 projekt som valdes ut bland totalt 2666 ansökningar för att få finansieringen. Biovica var ett av två svenska bolag som fick ta del av anslaget. Det andra var medicinteknikbolaget Xvivo Perfusion .

- Jag tror att en viktig anledning till att vi fick finansiering genom Horizon 2020 var att vi har ett bra projekt med en tydlig applikation och att vi har arbetat mycket fokuserat med att ingå i olika kliniska projekt. I dagsläget ingår Divitum i mellan 15 och 20 kliniska studier, de flesta i Europa. Det projekt som har gått längst är en fas III-studie där Divitum testas tillsammans med ett läkemedel mot icke-småcellig lungcancer.

Förra året ingick Biovica i en 20-i-topplista som Stockholm Business Region satte ihop tillsammans med konsultbolaget Avanture över life science-bolag i Uppsala-Stockholmregionen som var attraktiva för investerare. I april var företaget dessutom med i Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista över Sveriges hetaste teknikbolag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062