23948sdkhjf

Så vill branschen rädda branschen

Sweden Bio, Lif och Swedish Medtech presenterar i dag en plan på hur life science-branschen i Sverige ska räddas.
Under sex månader har de tre branschorganisationerna tagit fram ett gemensamt förslag på 25 åtgärder som ska stärka svensk life science och göra branschen mer konkurrenskraftig och attraktiv ur ett globalt perspektiv. Planen presenteras i dag tisdag i ett debattinlägg i Göteborgs Posten. Där skriver branschorganisationerna bland annat att regeringen nu måste infria sina löften om att verka för en nyindustrialisering och att av life science är ett prioriterat område.

”Stefan Löfven bör redan nu ge näringsminister Mikael Damberg i uppgift att koordinera en life science-strategi. De 25 åtgärdsförslagen i vår handlingsplan är ett första steg och vi ser fram emot en konstruktiv dialog och framgångsrikt samarbete kring dessa”, skriver företrädare för Lif, Sweden Bio och Swedish Medtech.

De 25 punkterna i handlingsplanen är fördelade över sju fokusområden. Förhoppningen är enligt Ingrid Heath, vice vd på Sweden Bio, att handlingsplanen ska bli ett ramverk för den uttalade politiska viljan att satsa på life science.

- Det har lagts fram flera strategidokument för life science de senaste åren men väldigt få konkreta förslag på åtgärder. Vi vill med vår handlingsplan visa att det inte nödvändigtvis måste vara så komplicerat att gå från ord till handling, säger Ingrid Heath.

Ett av förslagen är att utnämna en life science-ansvarig minister på näringsdepartementet, varför just där?

- Vi anser att det är från det hållet nästa steg måste tas. Vi har sett en hel del satsningar på tidig forskning de senaste åren, vilket naturligtvis också är viktigt, men nu behövs det mer satsningar på näringssidan.

Ett av handlingsplanens sju fokusområden handlar om hur vården ska bli bättre på att ta upp nya innovativa behandlingsalternativ. Här föreslår branschorganisationerna bland annat en lösning som premierar landsting som satsar på innovation.

- Vi föreslår att man avsätter pengar som sedan kan betalas ut i form av en bonus till landsting som kan visa att de testat innovationer inom läkemedel eller medicinteknik, säger Ingrid Heath.

Branschorganisationerna vill också se en mer flexibel vårdapparat där patientens behov är i centrum.

- Det handlar framför allt om att ha en öppen inställning till den nya tekniken, till exempel appar som ger patienten ökat inflytande över sina behandlingar.

Det här är inte den första planen för att rädda svensk life science som har tagits fram. I våras presenterade branschorganisationen Lif och Penilla Gunther, riskdagsledamot för KD, det liknande dokumentet ”Idéplattform för en stärkt life science-sektor”.

Vad skiljer er plan mot den?

- Den förra var just en idéplattform med en summering av tankar som hade kommit fram under ett antal works shops. Den var en bra bas och vi har tagit avstamp i den, men vår ambition är att bli mycket mer konkreta. Vår handlingsplan bygger på vad vi från de tre branschorganisationerna ser behöver göras för svensk life science, säger Ingrid Heath.

Dokumentet från branschen bygger på önskelistor från företagen inom respektive organisation och ska nu skickas ut till berörda politiker på riksdags- och landstingsnivå samt publiceras på branschorganisationernas respektive hemsidor.

- Vi går ut ganska brett och kommer att kontakta politiker i social-, närings-, och finansdepartementet samt i deras utskott.

Hur ska ni följa upp handlingsplanen sedan ni skicka ut den?

- Det första steget blir att stämma möte med så många som möjligt för att sitta ner och prata om förslagen. Men i och med att det är såpass många förslag kommer det att vara ett långsiktigt arbete, säger Ingrid Heath.

[tboot_well width="50%"]

De sju fokusområdena

Stärka tidig forskning och utveckling.

Skapa tillväxt i företag.

Underlätta för vården att delta i utvecklandet av nya innovativa behandlingsalternativ.

Behålla och attrahera etableringar till Sverige.

Säkra tillgången på kompetens.

Samordna och marknadsföra svensk life science.

[/tboot_well]
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109