23948sdkhjf

Athera inleder fas I-studie

De första patienterna har behandlats i Atheras kliniska fas I-studie på hjärt-kärlsjukdomar.
De första personerna har nu fått sin inledande dos av antikroppen PC-mab i bioteknikbolaget Athera Biotechnologies nystartade kliniska fas I-studie.

Som mest kan 48 friska frivilliga komma att ingå i studien. De ska få en rad eskalerande singeldoser med företagets antikropp för att se om behandlingen har en god säkerhetsprofil. Studien ska utföras av CTC Clinical Trial Consultants i Uppsala.

- Vi är nöjda med att ha uppnått våra utvecklingsmål enligt plan och vi ser nu fram emot resultatet i denna viktiga första kliniska studie med vår antikropp PC-mab. Detta är även ett stort framsteg för EU-projektet Cardimmun, som syftar till att visa data på ”proof-of-activity” för PC-mAb, säger Carina Schmidt, vd för Athera, i ett pressmeddelande.

Den humana monoklonala antikroppen PC-mab riktar sig mot molekylen fosforylkolin som spelar en viktig roll i den inflammatoriska processen bakom åderförkalkning, som i sin tur ligger bakom många hjärt-kärlsjukdomar. Syftet är att behandlingen ska kunna användas av patienter som utvecklat hjärt-kärlsjukdom och som har en förhöjd risk för sekundära komplikationer och dödsfall.

Athera är ett portföljbolag i Karolinska Development. Utvecklingen av antikroppen PC-mab finansieras av det EU:s FP7-program, som en del i projektet Cardimmun.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079