23948sdkhjf

Brittisk forskning hamnar efter

Mindre finansiering får Storbritanniens forskning att tappa mark, enligt organisationen Case.
Den brittiska icke-vinstgivande organisationen Campaign for Science and Engineering, Case, har gått ut med en varning om att Storbritannien tappar sitt försprång inom forskning relativt till andra länder. Organisationen, som representerar ett hundratal brittiska forskningsföretag och organisationer, hänvisar till att landet kontinuerligt drar ner på sin forskningsfinansiering medan andra satsar mer.

- Om man tittar på medelvärden hos EU- och OECD-länder ser man att de alla investerar mer och mer. Tyvärr går Storbritannien i stället ner från en redan låg punkt. Det sätter oss på plats 21, efter Tjeckien, Belgien och Luxemburg – det är inte en plats man vill vara om man vill vara ledande globalt, berättar organisationens chef doktor Sarah Main för BBC News.

Hon hänvisar till att medelsumman som EU-länder har spenderat på forskning har rört sig mellan 2,04 till 2,07 procent av bruttonationalprodukten, BNP, år 2011 respektive 2012. Motsvarande siffror för Storbritannien är 1,78 och 1,72 procent. Som jämförelse spenderade Sverige 3,41 procent av BNP på forskning och utveckling år 2012, enligt siffror från Eurostat . Med det är vi näst bäst i Europa och bara Finland, med 3,55 procent av BNP till FoU, satsar mer.

Trots det brittiska tappet har Storbritanniens finansdepartement gått ut med åsikten att det är alldeles för förenklat att jämföra ett lands forskningsfinansiering i relation till BNP med dess totala satsningar på forskning.

Case driver nu en kampanj för att få politiker att höja investeringarna i forskningen. Bland annat ska alla partier få en skriftlig förfrågan om att vända trenden så att finansieringen når samma nivåer som hos jämförbara länder, såsom Tyskland, inom tio år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.359