23948sdkhjf

Fler högutbildade i branschen

Naturvetarnas arbetsmarknadsrapport pekar ut en bransch i förändring där hög utbildning, specialistkompetens och fler småföretag är starka trender.
Under gårdagen kom fackförbundet Naturvetarna ut med sin rapport om arbetsmarknaden för olika naturvetare. Där presenterades bland annat life science-branschen, som lyftes fram som en industri där de mindre företagen tar allt mer plats och där det finns en hög omsättning på tjänster och företag. Branschen ställs inför utmaningar såsom ökad globalisering, minskade FoU-investeringar i landet, färre kliniska prövningar och utgående patent.

Rapporten baseras på statistik från en löneenkät som förbundets medlemmar svarade på 2013. Av de 2 695 medlemmar som angav att de arbetade inom life science var 1 611, ungefär 60 procent, verksamma inom privat sektor.

Utbildningsnivån inom life science-industrin har ökat de senaste åren, både när det gäller universitets-, och forskarutbildningar. År 2013 hade hälften av fackförbundets medlemmar inom life science-industrin, 49 procent, en forskarexamen. I branschen i stort beräknas enligt rapporten ungefär var tionde person ha en forskarexamen. Den största andelen forskarutbildade fanns i läkemedelsindustrin.

Life science är en forskningsintensiv bransch. Av de medlemmar som arbetade inom akademin 2013 sysslade tre fjärdedelar, 73 procent, med forskning. Motsvarande siffra i privat sektor var 27 procent. På statliga myndigheter har andelen som arbetar med forskning däremot ökat från 21 till 32 procent sedan 2009. Dessutom har andelen statligt anställda medlemmar ökat med fyra procentenheter sedan 2009. Inom akademin och den privata sektorn har motsvarande siffra legat på samma nivå sedan 2009. Däremot har den totala andelen privat anställda minskat med tio procentenheter sedan 2009. Där är i dagsläget företagen Cepheid följt av Astrazeneca och GE Healthcare Bio-Sciences de största arbetsgivarna.

Totalt har antalet anställda inom life science-branschen minskat med fem procent sedan 2009. År 2012 var knappt 41 000 personer anställda i life science i Sverige. Specialistbefattningar, konsultjobb och utredningsarbete har blivit vanligare sysselsättningar inom branschen sedan 2009. Samtidigt har antalet som arbetar på labb eller med projektledning har blivit färre. Tvärvetenskapliga utbildningar inom exempelvis it och företagsekonomi har blivit mer eftertraktade och med ökade regulatoriska krav kan personer som kombinerat sin utbildning med kunskap om kvalitetssäkring, kvalitetsstyrning och juridik komma att bli mer eftertraktade.

[tboot_well width="50%"]

Var jobbar man?

35 procent – Privat sektor

30 procent – Universitet och högskolor

25 procent – Landstinget

Vem jobbar i sektorn?

36 procent – Biologer och molekylärbiologer

17 procent – Biomedicinare

17 procent – Biomedicinska analytiker och andra laboratorievetenskapliga utbildningar

14 procent – Kemister (28 procent i privat sektor)

[/tboot_well]
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078