23948sdkhjf

Lite life science i budgeten

Forskning, innovation och life science nämndes inte när finansminister Magdalena Andersson presenterade regeringens budgetproposition för år 2015.
Budgetpropositionen för år 2015 som offentliggjordes under morgonen har arbetats fram av Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans med samarbetspartiet Vänsterpartiet. Där framgår det visserligen att regeringen vill främja svensk life science-forskning i flera led, från grundläggande forskning till klinisk forskning nära praktiken, men man presenterar få konkreta åtgärder till hur det ska gå till.

För att utöka samverkan mellan universitet och högskolor, industri, hälso- och sjukvård samt omsorg planerar regeringen bland annat att instifta ett innovationsråd, som även nämnts sedan tidigare . Statsministern ska leda rådet, vilket ska bestå av berörda ministrar samt företrädare för industri och akademi. En prioritet är att utveckla specifika samverkansprogram för strategiskt viktiga områden, som life science.

En annan föreslagen förändring är att statens riskkapitalbolag Fouriertransform ska ändra sin verksamhetsinriktning från bland annat fordonsindustri för att istället lägga de tre miljarder kronor som det har till sitt förfogande på små och medelstora företag i tidigt skede i life science- och miljösektorerna, som i dag har brist på privat kapital. Bolaget ska dessutom lägga upp en specialanpassad affärsmodell för vardera sektor för att kunna åstadkomma mer långsiktiga investeringar i riskkapital. Investeringarna ska helst ske kombinerat med andra finansiärer.

Utöver det ska regeringen utse ordförande och ledamöter till en ny kommitté för samordning av kliniska prövningar . Kommittén ska ligga under Vetenskapsrådet och beslutet att skapa den presenterades av den tidigare regeringen under sommaren. Syftet är att göra Sverige till ett mer attraktivt land att utföra kliniska prövningar i.

Socialdemokraterna har tidigare aviserat att partiet planerade att satsa ytterligare två miljarder på hälso- och sjukvården. Den summan har halverats till en miljard i den nya budgetpropositionen, vilket innebär att totalt 2,1 miljarder kronor ska satsas på svensk hälso- och sjukvård under 2015.

Budgetens största fokus lades på prioritetsområden som minskad arbetslöshet, jämställdhet, miljö och utbildning.

- Vi bygger ut antalet högskoleplatser i steg från 2015 till 2018. Dessutom vill vi öka utbildningskvaliteten, sade finansminister Magdalena Andersson i dagens muntliga presentation av budgeten.

Fokus i satsningen på fler utbildningsplatser har lagts på olika lärarutbildningar samt sjuksköterske-, barnmorske- och specialistsjuksköterskeutbildningarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063