23948sdkhjf

Köper tillbaka aktier för 80 miljarder

Pfizer ökar aktieägarnas avkastning genom att köpa tillbaka aktier för 80 miljarder kronor.
I går gick det amerikanska läkemedelsföretaget Pfizer att dess styrelse har godkänt återköp av aktier för elva miljarder dollar, motsvarande 80 miljarder kronor. Det är en dryg fördubbling av det återköp på fem miljarder dollar som företaget meddelade i juli att det planerade att genomföra innan årets slut. Återköpsprogrammet ska sträcka sig över en hittills obestämd tid.

Förutom det meddelar bolaget att det återstår 1,3 miljarder dollar, motsvarande 9,4 miljarder kronor, i företagets pågående aktieåterköpsprogram som aviserades förra året.

Företaget menar att det planerade återköpet bland annat är ett resultat av det uteblivna köpet av läkemedelsjätten Astrazeneca tidigare i år.

- Pfizer sitter på en enorm kassa. Aktien har haft en svag utveckling i år och bolaget befinner sig säkert under viss press från aktieägarna. Att köpa tillbaka egna aktier är ett försök att öka aktieägarnas avkastning. Det utestående antalet aktier minskar och vinsten per aktie kan då räknas på ett lägre antal aktier, vilket innebär att den blir högre, säger Sten Westerberg, life science-analytiker på investmentbanken Redeye.

Efter den 26 november får Pfizer börja lägga bud på Astrazeneca igen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093