23948sdkhjf

Klinprövningscentret snart på plats

Ett av den förra regeringens sista utspel var satsningen på ett nytt prövningscenter i Göteborg för att öka antalet kliniska prövningar i landet. Så här ska det fungera.
Placeringen av det nya kliniska prövningscentret i Göteborg är ingen slump. Ett tungt skäl som angetts är närheten till Astrazeneca i Mölndal. Det ska styras av en kommitté ledd av Vetenskapsrådet, VR, och kommitténs ordförande och nio ledamöter ska utses av den nu sittande regeringen.

För att utse kommitténs ledamöter kommer regeringen att ta in nomineringar på kandidater från Vetenskapsrådet, Sveriges Kommuner och Landsting, branschorganisationerna för läkemedel, medicinteknik, bioteknik samt från de privata vårdgivarna.

–   Förhoppningen är att kommittén ska finnas på plats redan i november. Den ska bestämma hur centrets arbete ska se ut och om allt går som det ska borde verksamheten vara startklar tidigt efter årsskiftet, säger Mats Ulfendahl, huvudsekreterare medicin och hälsa på VR, som ska samordna kommitténs arbete.

Centret är ett resultat av Ingrid Peterssons utredning ”Starka tillsammans” som svar på hur Sverige kan bli ett mer attraktivt land för kliniska prövningar. Tanken är att det ska vara en stödfunktion för de som vill delta i eller utföra kliniska studier. Bland annat ska det tillhandahålla en online-portal med information om och kontaktuppgifter till pågående studier samt rådgivning om hur man skriver ansökningar till exempelvis etiknämnder och Läkemedelsverket.

Förutom verksamheten i Göteborg ska centret samarbeta med noder i landet och stödja och samordna dessas arbete.

– I enlighet med Ingrid Peterssons förslag tittar vi på landets sex sjukvårdsregioner, men noderna kommer att väljas ut av kommittén. Det finns redan i dag starka och aktiva strukturer ute i landet och avsikten är att samordna och stödja deras arbete, säger Mats Ulfendahl.

Finansieringen av centret ligger inom ramen för forsknings- och innovationspropositionen från 2012 där det avsattes 40 miljoner år 2015 följt av 50 miljoner om året från och med 2016 och tills vidare för verksamheten.

– Finansieringen är relativt begränsad och jag tror inte att det i första hand är pengarna som kommer att göra nytta utan den ökade samordningen, avslutar Mats Ulfendahl.

Tanken är att centrets tjänster ska vara kostnadsfria för användarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062