23948sdkhjf

Prisar ledarskap och tvärvetenskap

Serieentreprenören Jane Walerud och Ideons grundare Sture Forsén var två av dem som fick medaljer från IVA under fredagen.
Fredagen den 24 oktober delade Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, ut fyra guldmedaljer. Den stora medaljen gick till ekonomie, teknologie och medicine hedersdoktor Sten Gustafsson. Han fick priset för sin bakgrund som ledare och ordförande för stora industribolag i Sverige samt för sitt intresse för forskning och utbildning.

I grunden har Sten Gustafsson en examen i ekonomi från Handelshögskolan i Stockholm samt en Master of Business Administration-examen (MBA) från New York University. Efter en tid på utrikesdepartementet, UD, i New York har han hunnit styra bland annat jättarna Astra och Saab-Scania.

Även den amerikanska serieentreprenören och affärsängeln Jane Walerud tilldelades en medalj för sitt arbete som kvinnlig serieentreprenör inom it. I grunden har Jane Walerud en examen i kognitiv psykologi från Stanford University i USA. Sedan hon kom till Sverige har hon hunnit vara med och starta upp ett flertal bolag, som Tobii, Lensway, Klarna och Teclo Networks. I mars arbetade hon med sitt elfte större start up-bolag.

Vinnarna av de andra två medaljerna var IVA:s adjungerade professor Claes Tingvall som ägnat mycket arbete åt trafiksäkerhet och som lagt grunden för nollvisionen samt professor Sture Forsén från Lunds universitet. Sture Forsén tilldelades en medalj för sin forskning inom fysikalisk kemi och för sitt arbete med att gynna gränsöverskridande vetenskap, bland annat genom att initiera arbetet bakom forskningsbyn Ideon Science Park och Pufendorfinstitutet i Lund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062