23948sdkhjf

Meda försvarar Dymista

Förbereder sig för att skydda sin hösnuvebehandling mot generikaföretag.
Ansökan om att sälja lågpriskopior, generika, av läkemedelsföretaget Medas flaggskeppsprojekt mot hösnuva Dymista lämnades in till det amerikanska läkemedelsverket FDA tidigt i somras. Det framgår av dokument som publicerades under förra veckan på myndighetens hemsida utan att ange vilket bolag som står bakom ansökan.

Paula Treutiger, ir-chef på Meda, uppger i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen att bolaget inte är överraskat:

- Det här är ett väntat förlopp, och det är så här generikabolag agerar. Vi har två patent på Dymista som vi kommer att kraftfullt försvara, säger hon utan att vilja precisera närmare.

Dymistas två patent sträcker sig till 2023 och 2026. Enligt en kommentar från Carnegie har ansökan lämnats in ungefär ett halvår tidigare än vad investmentbanken själv förutspådde.

Banken påpekar att Meda har 45 dagar på sig att lämna in en stämning mot det ansökande generikabolaget och då kommer en automatisk uppskjutandeperiod på 30 månader att utlösas, vilket skulle innebär att FDA tidigast kan godkänna en generisk version av Dymista kring halvårsskiftet 2017.

- Aktiepriset skulle ha varit mer känsligt kring potentiell oro gällande Dymistas patentskydd för ett år sedan då aktiemarknaden hade mer aggressiva antaganden kring Dymista-försäljningens långsiktiga potential, kommenterar Carnegie.

Analyshuset, som har en köprekommendation för Meda-aktien, bedömer att Dymista säljer för 0,7 miljarder kronor i år för att sedan öka till 1,5 miljarder kronor under 2016, vilket skulle innebära 7 procent av Medas totala försäljning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062