Hallå där Bruno Lucidi…
…vd för Karolinska Development sedan 15 oktober 2014. Bolaget har nyligen presenterat en ny strategi för sin verksamhet – varför?
- Bakgrunden till den nya strategin är att Karolinska Development har så många portföljbolag nu. Alla har olika behov och för att de ska kunna nå sin fulla potential måste vi anpassa oss till dem samtidigt som vi ökar vårt fokus på exit-strategier.
Vad ska du göra?
- Jag och mitt team ska omvandla den nya strategin till en konkret handlingsplan och få den inkorporerad i verksamheten. Det är viktigt med ett organiserat arbete och att vi håller oss till våra planer. Vi jobbar för fullt med att få detta på plats och förväntningarna är höga.
Som en del av den nya strategin har portföljbolagen delats upp i två olika grupper – en strategisk och en opportunistisk. Vad är skillnaden?
- De nio företagen i den strategiska gruppen är i en tidigare fas i sin utveckling och har ett större behov av stöd och finansiering än de som finns i vår opportunistiska portfölj. Företagen i den opportunistiska gruppen har drivit sina projekt längre och är närmare en exit. De kan ha undertecknat licenseringsavtal eller kanske redan har en produkt på marknaden. Det innebär att de snarare behöver vår hjälp med att förbereda en eventuell exit eller att attrahera fler finansiärer.
Vilka företag släpps in i den strategiska portföljen?
- När vi tar in nya företag så måste de uppfylla vissa kriterier för att placeras i vår strategiska portfölj. Bland annat är det viktigt att de arbetar med en innovation och inte en kopia av en redan existerande produkt, som exempelvis ett generiskt läkemedel. Det är också viktigt att produkten fyller ett obemött medicinskt behov och att projektet har en stark potential för vidareutveckling och för att ge oss en vinst i slutändan.
I er nya strategi lägger ni särskilt fokus på att företag ska utveckla särläkemedel. Varför?
- Särläkemedel är undantagna från många av de steg som andra läkemedel behöver gå igenom i sin utveckling. Det innebär att utvecklingen av dem sparar både tid och pengar på samma gång som de uppfyller ett obemött medicinskt behov.
Är det något mer som förändras i verksamheten?
- Vi ska ha en färdig plan om när ett projekt ska göra exit redan när vi tar in det och arbeta hårt för att hålla våra satta deadlines. Vi ska även börja lägga mycket arbete på att få in medinvesterare i ett tidigare skede än vi gör i dag – redan vid den inledande investeringen.