23948sdkhjf

Sanofi sparkar sin vd

Den franska läkemedelskoncernen gör sig av med koncernchefen Christopher A Viebacher.
Vid ett möte klockan 8 i dag onsdag beslutade en enhällig styrelse för det franska läkemedelsbolaget Sanofi att sparka bolagets vd och koncernchef Christopher A Viebacher. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande. I samband med det lämnade Christopher A Viebacher även bolagets styrelse.

Anledningen till beslutet framgår inte i pressmeddelandet, men Sanofi skriver att bolaget nu ”måste fortsätta sin utveckling med ett ledarskap som samlar krafterna, utnyttjar talangerna och fokuserar på genomförande i nära och förtroendefullt samarbete med styrelsen.”

Bolagets styrelseordförande Serge Weinberg sade dock vid en presskonferens att vd och styrelsen inte hade tillräckligt nära relationer och att Christopher A Viebacher misslyckats med att genomföra bolagets strategi, enligt Bloomberg News.

- Det var massor med problem. Ledarskapsproblem, samarbetsproblem med styrelsen och problem med genomförandet, sade Serge Weinberg.

Som exempel på Christopher A Viebachers bristfälliga ledarskap angav Serge Weinberg bland annat det faktum att Viebacher inte i förväg meddelade styrelsen om sitt försök att sälja bolagets portfölj med mogna projekt värd åtta miljarder dollar, motsvarande 58 miljarder kronor, enligt Bloomberg News.

I Sanofis pressmeddelande tackar dock styrelsen Christopher A Viebacher för hans sex år som vd och koncernchef i bolaget och säger att gjort det möjligt för Sanofi att ”ta sig igenom en känslig och viktig övergångsfas.”

Innan ny vd är utsedd kommer Serge Weinberg att verka som både styrelseordförande och koncernchef. Så snart en ny vd är utsedd kommer dock koncernens ledning att bestå av en ordförande och en separat koncerncef.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063