620 miljoner till nytt life science-centrum
Astrazeneca och Göteborgs universitet samarbetar för att bygga upp ett nytt centrum för molekylär medicin vid Göteborgs universitet.
- Nu fokuserar vi på att etablera centret och att rekrytera en föreståndare som kan administrera verksamheten där. Vi planerar att utlysa två tjänster per år och troligtvis kan vi komma igång med de första rekryteringarna efter årsskiftet, säger Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet där det nya centret ska förläggas.
Rekryteringen ska skötas av en utvärderingsgrupp med hjälp av utvalda internationellt ledande forskare. De rekryterade forskarna kommer inledningsvis få en visstidsanställning i form av ett biträdande lektorat innan de kan erbjudas en fast tjänst.
- Vi kommer att erbjuda mycket bra villkor för att de unga forskarna ska kunna etablera sina egna forskargrupper. De kommer att få tillgång till labb och till den infrastruktur som vi har på universitetet. Dessutom får de finansiering för att starta upp sin forskning och för att anställa två doktorander och två postdoktorer. De kommer att få stöd och utbildning som ska underlätta deras etablering. Dessutom kommer de att få bidrag till en forskarutbildning för att bättre kunna undervisa och handleda studenter, säger Pam Fredman.
Satsningen förväntas landa på minst 620 miljoner kronor, där 270 miljoner kommer från den privata forskningsfinansiären Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, 150 miljoner från Västra Götalandsregionen och 160 miljoner från Göteborgs universitet. Läkemedelsföretaget Astrazeneca ska bidra med tid och resurser motsvarande ungefär 40 miljoner kronor.
Centrets forskning kommer främst att fokusera på cancer, fetma, diabetes, inflammatoriska sjukdomar och sjukdomar i andningsvägarna – sjukdomsområden som pekats ut som särskilt starka på Göteborgs universitet i olika utvärderingar. De unga forskarna kommer främst att arbeta med grundforskning men genom Astrazeneca och Västra Götalandsregionen kommer de även få tillgång till kontakt med industrin respektive klinisk forskning.
- Vi kommer att kunna bidra med ett mer industriellt fokus och hur forskningen kan tillämpas. Centrets huvudfokusområden överensstämmer bra med våra centrala sjukdomsområden och vi är intresserade av att se vilka resultat forskarna kommer att uppnå i sin forskning. Vi är också intresserade av det samarbete som byggs upp med Västra Götalandsregionen, säger Jan-Olof Jacke, vd över Astrazeneca i Sverige.
Han berättar att parterna inte är riktigt klara med detaljerna kring hur forskarna ska få tillgång till företagets kompetens. I dagsläget finns inte heller några planer på en koppling till företagen i Astrazenecas Bio Venture Hub .
- Men det kan vara en intressant tanke inför framtiden, kommenterar han.
Initiativet till satsningen kommer från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som startade upp samtal med Göteborgs Universitet, Astrazeneca och Västra Götalandsregionen under våren. Syftet med satsningen är att utnyttja centret som en nationell plattform.
- Jag hoppas och tror att Sveriges life science-forskning stärks av detta. Astrazeneca har valt att ha ett av sina tre strategiska forskningscentra i Sverige och vårt arbete kommer vara lättare ju starkare forskningsmiljö som finns här, säger Jan-Olof Jacke.