23948sdkhjf

Framåt för Olysio i Sverige

Läkemedelsföretaget Medivir avtalar med Sveriges landsting i samband med en subventionering av hepatit C-behandlingar.
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket , TLV, har beslutat att botande behandlingar mot virussjukdomen hepatit C ska ingå i det svenska högkostnadsskyddet. Läkemedlen inbegriper svenska Medivirs Olysio (simeprevir) och amerikanska Gileads Sovaldi (sofosbuvir) och kommer att subventioneras för de patienter som är svårast sjuka, det vill säga de som har en skadad lever med en ärrbildning på stadium F3-F4.

- Det är ett stort genombrott att det kommit effektiva läkemedel mot hepatit C och helst skulle alla patienter med virussjukdomen få tillgång till de nya läkemedlen direkt, men de priser som företagen begär innebär en stor ekonomisk utmaning, säger TLV:s generaldirektör Sofia Wallström i ett pressmeddelande.

Myndighetens beslut sträcker sig fram till den 1 juli 2015. Nästa år förväntas tre nya läkemedel nå den svenska marknaden, följt av ytterligare två år 2016 och TLV hoppas på att den ökade konkurrensen kan pressa ner priserna.

Parallellt med beslutet att subventionera hepatit C-läkemedel har de svenska landstingen och Medivir skrivit på ett avtal om att dela på riskerna för att viruspartiklarna inte elimineras vid behandlingen. Det innebär att landstingen och läkemedelsföretaget kan att öka förutsägbarheten kring behandlingskostnader och användningen av Olysio då riskdelningen både gäller behandlingsresultat och antal patienter som kommer behandlas, anger Medivir i ett pressmeddelande.

TLV var delaktiga i överläggningarna mellan landstingen och Medivir.

- Vi har arbetat på ett nytt sätt tillsammans med landstingen, vilket har varit framgångsrikt. Parallellt med TLV:s utredning av förmånsansökningarna har landstingen och SKL utformat en nationell rekommendation och ett nationellt upplägg för ordnat införande i hela landet, som är i samklang med varandra. Vi är nöjda med att Medivir, som ett av bolagen bakom de nya läkemedlen, träffat en överenskommelse med landstingen om att dela på riskerna och kostnaderna, säger Sofia Wallström.

Landstingens gemensamma rekommendationer kring Olysio ska diskuteras i dag torsdag, av NLT-gruppen inom Sveriges Kommuner och Landsting.

Olysio har under det senaste året lanserats på bland annat den europeiska , japanska och amerikanska marknaden. Konkurrensen inom hepatit C-området ökar snabbt och en stark trend är utvecklingen av behandlingar som innehåller en kombination av flera substanser. Ett exempel är Gileads Harvoni – en oral behandling bestående av en kombination av ledipasvir och sofosbuvir som godkändes av det amerikanska läkemedelsverket FDA i oktober i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063