23948sdkhjf

Google satsar på diagnostik

Utvecklar sökverktyg för kroppen.
Nanopartiklar i blodet som rapporterar din hälsa till en sensor på handleden – det är visionen bakom Googles senaste life science-satsning.

Tanken är att magnetiska nanopartiklar ska specialdesignas för att binda till celler och/eller specifika substanser i blodet, såsom fettsyror eller cancermarkörer. Med hjälp av magnetism ska partiklarna kontinuerligt lockas till ytliga blodkärl vid sensorn på handleden. Genom att mäta deras rörelser i det magnetiska fältet kan man sedan få information om ifall de bundit till något. Nanopartiklarna ska administreras i pillerform.

Om tekniken når marknaden så innebär det att åkommor som cancer och hjärtkärlsjukdomar kan upptäckas avsevärt tidigare än i dag – redan innan de första fysiska symptomen. Det kan vara positivt vid förebyggandet och behandlingen av olika sjukdomar.

- Det kommer att resultera i medicintekniska produkter som måste förskrivas av en läkare, säger doktor Andrew Conrad, som leder arbetet med diagnostikprojektet till BBC News.

Det finns dock flera tänkbara problem med tekniken. Ett av dem är fel-, och överdiagnosticering, att personer får en behandling som de inte behöver och att den kontinuerliga monitoreringen av kroppen kan leda till en onödig oro. I många fall behöver inte höjda nivåer av en sjukdomsmarkör betyda att sjukdomen finns på plats eller att en behandling krävs.

Diagnostikmetoden utvecklas av företagets forskningsavdelning, Google X. Där drivs ett flertal projekt för att ta fram allt från förarlösa bilar och luftburen vindkraft till kontaktlinser för mätning av blodglukos hos diabetespatienter och en sked mot Parkinson-tremor. Den diagnostiska produkten är fortfarande under tidig utveckling men nu söker företaget efter samarbetspartners.

- Vi har uppfunnit tekniken men har inget intresse av att sköta kommersialiseringen. Istället vill vi utlicensiera den, säger Andrew Conrad till BBC News.

Diagnostikprojektet är bara en del av Googles breda satsningar på life science. Under hösten 2013 startade sökmotorjätten upp bioteknikbolaget Calico som fokuserar sin verksamhet på åldersrelaterade sjukdomar och som i september 2014 ingick i ett samarbete med läkemedelsjätten Abbvie . Dessutom äger Google delar av företaget 23 and Me som sålde genetiska tester till privatpersoner i USA tills verksamheten förbjöds förra året.

Tidigare i år gick Google med i nätverket Global Alliance for Genomics and Health. Där bidrar sökmotorjätten med molntjänsten Google Genomics för hantering av stora datamängder, Big Data, från till exempel helgenomsekvensering.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067