23948sdkhjf

Uppåt för Sobi

Resultatet ökar och företaget satsar på USA.
Under årets tredje kvartal har läkemedelsföretaget Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, valt att bredda sin portfölj för blödarsjuka, hemofili, genom att ta in en långverkande läkemedelskandidat mot hemofili A. Nordamerika är en allt viktigare region för Sobi som invigde företagets nya amerikanska kontor i Massachusetts, USA, i september.

Sobis resultatet före skatt blev 120 miljoner kronor för det tredje kvartalet, vilket nästan är tre gånger högre än de 46,9 miljoner som redovisades under motsvarande period förra året. Nettoomsättningen landade på 666 miljoner kronor (517) och försäljningen gav inkomster på 532 miljoner (393)och resultatet per aktie uppgick till 0,20 kronor (-0,21).

Flera saker har även hänt efter kvartalets slut. Bland annat har samarbetspartnern Biogen Idec skickat in en ansökan om godkännande till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA för hemofili A-läkemedlet Elocta. På samma gång har Sobi beslutat att upphöra tillverkningen av läkemedlet Multiferon mot malignt melanom. Läkemedlet kommer att dras tillbaka från marknaden under år 2015 och i samband med detta ska produktionsanläggningen i Umeå läggas ner.

Förutom det har företaget beslutat att inte sträva efter att utöka indikationerna för läkemedlet Kepivance (som i dag används mot slemhinneinflammation i mun och svalg) i USA. Dessutom har fas I-studien med läkemedelskandidaten Sobi002 lagts på is.

I kvartalsrapporten anger Sobi att det förväntade resultatet för hela året är 2,3-2,5 miljarder kronor med en bruttomarginal mellan 58-60 procent.

I framtiden förväntas rörelsekostnaderna öka som ett resultat av förberedelserna inför lanseringen av företagets blödarsjukaprogram.

Sobi utvecklar främst behandlingar mot ovanliga åkommor, med särskilt fokus på genetiska och inflammatoriska sjukdomar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063