23948sdkhjf

Vinnova finansierar samarbetsprojekt

Kancera och Thomas Helledays forskargrupp på Scilifelab tilldelas drygt 400 000 kronor för sitt gemensamma cancerprojekt.
Vinnova tilldelar det Stockholmsbaserade bioteknikföretaget Kancera och Scilifelab ett anslag om 436 561 kronor för sitt samarbetsprojekt kring proteinet PFKFB3. PFKFB3 är ett enzym som bland annat spelar en roll i cellers ämnesomsättning, i celldelningen och i nybildningen av blodkärl.

Kancera utvecklar hämmare mot PFKFB3 som resulterar i minskad ämnesomsättning och tillväxt hos celler. Enzymet förekommer i högre grad i syrefattig vävnad, vilket lägger grunden för en större effekt av hämmarna i tumörer än i frisk vävnad. Kanceras förhoppning är att hämmarna ska göra cancerceller mer känsliga för andra typer av behandlingar, som exempelvis strålterapi.

I samarbetsprojektet bidrar Kancera med sina PFKFB3-hämmare och sin kunskap om dem. Den andra delen av samarbetet står Thomas Helledays forskargrupp vid Karolinska Institutet och Scilifelab för. De ska utreda PFKFB3-proteinets funktion i cellkärnan när det gäller bland annat DNA-replikering och -reparation. Målet är att identifiera biomarkörer som kan användas för att välja rätt behandling för varje enskild patient samt till att hitta behandlingar som hämmarna med fördel kan kombineras med i framtiden.

Kancera kommer fortsatt ha ett exklusivt ägande av PFKFB3-hämmarna. Avtalet med Scilifelab anger även att företaget har rätt till eventuella uppfinningar som kan uppkomma genom samarbetet. Vinnovas förhoppning är att pilotprojektet mellan Kancera och Scilifelab ska lägga grunden för en ny typ av partnerskapsmodell mellan akademi och industri inom life science.

PFKFB3-projektet är en del av SciLife Innovation-projektet som drivs av Uppsala Universitet Innovation tillsammans med Karolinska Institutets innovationskontor, som ska koordinera användningen av pengarna.

Kancera är baserat på Karolinska Institutet Science Park i Solna. Bolaget utvecklar läkemedel mot leukemi och andra cancerformer. Ett annat fokus för företaget är parasitsjukdomar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078