23948sdkhjf

Köper in verksamhet för andningsvägar

Astrazeneca förvärvar portfölj, personal och produktionsanläggning från Almirall.
I dag breddar Astrazeneca sin portfölj inom sjukdomar i andningsvägarna genom att köpa in den spanska läkemedelsjätten Almiralls verksamhet inom området. Köpet går ut på att Astrazeneca ska betala en inledande summa om 875 miljoner dollar, motsvarande 6,5 miljarder kronor, till Almirall. Detta kan följas med upp till 9 miljarder kronor i milstolps- samt royaltyersättningar. Företaget hoppas att köpet kan börja dra in pengar till verksamheten år 2016.

Samtal inleddes med Almirall i november förra året och Martin Olovsson, som har det globala ansvaret för affärsområdet andningsvägar på Astrazeneca, har varit ledande bakom köpet.

- Vi beslutade att genomföra förvärvet av tre anledningar. För det första får vi tillgång till nya produkter som finns tillgängliga på marknaden eller är nära att godkännas och som kompletterar våra egna produkter . För det andra breddar vi även vår portfölj med flera prekliniska projekt och för det tredje får vi även in ny specialistkompetens inom andningsområdet, säger han.

Kompetensen breddas genom att Astrazeneca i dag får 640 nya medarbetare. 26 av dem ska jobba i Norden, varav tio i Sverige. Ett femtiotal är forskare och de flesta andra ska arbeta med marknadsföring på olika marknader. Samtliga nya medarbetare kommer ursprungligen från Almirall.

Genom köpet tar Astrazeneca dessutom över Almiralls dotterbolag Sofotec och dess produktionsanläggning i Tyskland som tillverkar pulverinhalatorn Genuair.

- Vi har sedan tidigare inhalatorn Turbuhaler, med läkemedlen symbicort och pulmicort. Turbuhaler och Genuair fungerar på olika sätt och passar olika läkemedel och är bra komplement till varandra, säger Martin Olovsson.

Tillsammans med Genuair utgör det bronkvidgande läkemedlet Eklira med den aktiva substansen aklidiniumbromid de två produkter som i dag finns på marknaden som Astrazeneca tar över genom förvärvet.

Den 25 september rekommenderade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté att företagets läkemedelskandidat Duaklir ska godkännas i EU för att vidga andningsvägarna hos patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kol – något som Astrazeneca hoppas på. Förutom det får företaget in ett nytt projekt i klinisk fas I, ett i fas II samt en rad projekt i preklinisk utveckling.

Utöver detta innebär förvärvet även att Astrazeneca tar över Almiralls roll i de partnerskap som företaget hade inom sin andningsvägsverksamhet.

- Almirall hade ett flertal kommersialiseringsavtal för att öka sin räckvidd globalt, bland annat med läkemedelsföretaget Menarini i Europa. Vi kommer att behålla dessa samarbeten, som vi anser har ett stort värde, säger Martin Olovsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078