23948sdkhjf

Astra köper mjukvaruföretag

Köper tyska bildanalysföretaget Definiens för att stödja sin utveckling av individanpassad medicin.
Medimmune, Astrazenecas enhet för forskning och utveckling av biologiska läkemedel, ska köpa det tyska mjukvarubolaget Definiens. Affären innebär ett köp av hundra procent av alla företagets aktier. Köpet delas upp i en inledande betalning om 150 miljoner dollar, motsvarande 1,1 miljarder kronor, som ska betalas under det fjärde kvartalet år 2014 följt av milstolpsersättningar.

Genom köpet får Medimmune tillgång till Definiens imaging- och dataanalysplattform Tissue Phenomics. Den kan användas för identifieringen av biomarkörer i enstaka celler i ett vävnadssnitt och Medimmune hoppas att mjukvaran kan fungera som ett stöd i företagets arbete med att ta fram nya biomarkörer för diagnostik och prognostiska analyser inom cancer.

Genom att kunna förutse effekten av specifika läkemedel hos individuella cancerpatienter hoppas Astrazeneca på att kunna optimera sina kliniska studier. På samma gång kan mjukvaran utgöra ett viktigt verktyg i utvecklingen av individanpassad medicin, personalized medicine . Störst fokus kommer att läggas på immunoonkologi – behandlingar som ska öka förmågan hos kroppens immunförsvar att döda av tumörceller.

- Definiens har en teknologi som kommer användas i hela organisationen, utöver immunoonkologi. Genom den kan vi stärka vårt arbete med utvecklingen av medföljande diagnostik, companion diagnostics , som hjälper oss att identifiera de patienter som skulle dra mest nytta av de behandlingar som vi har i våra portföljer med småmolekylära respektive biologiska läkemedel, säger Mene Pangalos, vice vd för innovativ medicin och tidig utveckling på Astrazeneca i ett pressmeddelande.

Definiens analysplattform baseras på Cognition Network Technology, en teknik som utvecklades av professor Gerd Binnig, som grundade företaget år 1994. År 1986 vann han Nobelpriset i fysik för att ha uppfunnit sveptunnelmikroskopin.

Efter köpet kan Definiens fortsätta de samarbeten som företaget startat med andra företag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079