23948sdkhjf

Tror på ökad försäljning i Kina

Efter två nya produktlanseringar och en ökad försäljning i Europa och USA hoppas Cellavision nu på Asien.
Det Lundabaserade laboratorieteknikbolaget Cellavision uppvisade ett resultat efter skatt på 4,8 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2014. Det är mindre än motsvarande period förra året då summan landade på 7,9 miljoner kronor. Resultatet per aktie uppgick till 0,20 kronor (0,33). Rörelseresultatet blev 7,7 miljoner kronor (10,7).

Under perioden lanserades två nya produkter, Cellavision DM9600 och Cellavision Advanced RBC Application, på marknaden. Företagets nettoomsättning ökade med fyra procent från 45,1 till 47 miljoner kronor och 91 procent av försäljningen har ägt rum i Europa och Nordamerika.

- Utvecklingen i Nordamerika och EU ligger bakom försäljningsökningen och för årets tre första kvartal rapporterar vi en tillväxt på 26 procent med en rörelsemarginal på 18 procent. Samtidigt som vi har haft en bra försäljningstrend har arbetet med god kostnadskontroll fortsatt. Detta bidrar till att vi har genererat ett starkt kassaflöde från den löpande verksamheten på drygt 13 miljoner kronor under kvartalet, säger företagets vd Yvonne Mårtensson i rapporten.

Med försäljningen ökade även kostnaderna till 22,7 miljoner (16,8) och i motsats till USA och Europa var försäljningen i Asien mindre jämfört med förra året. Anledningen som pekas ut är att företaget väntade på godkännande för sina produkter i Kina. Två av dessa produkter, Sysmex DI-60 och Cellavision DM1200, blev godkända efter det tredje kvartalets slut och företaget väntar sig nu en ökad försäljning i Kina och andra asiatiska länder.

I juni förvärvade Cellavision en teknologiplattform för 6,7 miljoner kronor från amerikanska Clear Lake Medical Foundation som bland annat specialiserar sig på digitalmikroskopi. I kvartalsrapporten skriver Yvonne Mårtensson att företaget har startat upp en förstudie för att utvärdera tekniken som ska användas för att utveckla nya lösningar för mindre sjukhuslaboratorier. Förhoppningen är att studien ska vara klar innan slutet av år 2014 och att en ny produkt ska nå marknaden inom ett par år.

Tidigare i veckan meddelades det även att företaget får en ny vd från och med första februari nästa år, nämligen Zlatko Rihter från det danska medtechbolaget Origio. Han tar över rollen efter Yvonne Mårtensson som meddelade i maj att hon avgår som vd .

Cellavision utvecklar och säljer analysinstrument för analys av blod och andra kroppsvätskor inom sjukvården. Bolaget har distributionsavtal med stora bolag som Beckman Coulter, Siemens och Abbott.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063