23948sdkhjf

Astrazeneca höjer prognosen

Nu tror bolaget på bättre resultat för 2014 än tidigare beräknat.
Astrazeneca höjer prognosen för intäkter något för helåret 2014. Det framgår av delårsrapporten för tredje kvartalet som presenterades nu på torsdagsmorgonen.

Intäkterna för tredje kvartalet var 6 542 miljoner dollar, motsvarande 48,5 miljarder kronor, vilket var en ökning med fem procent jämfört med motsvarande period förra året. Ökningen tillskrivs framgångar på bolagets tillväxtplattformar som bland annat omfattar Brilinta/Brilique, diabetesområdet och sjukdomar i andningsvägarna. Inom den senare avslutades nyligen förvärvet av det spanska läkemedelsbolaget Almirall , som Astrazeneca hoppas ska tillföra ett långsiktigt värde till bolaget. Även intäkterna på tillväxtmarknaderna ökade med 12 procent under tredje kvartalet, där Kina stod ut med en tillväxtökning på 22 procent.

Prognoserna för intäkterna för 2014 skrivs därmed upp i kvartalsrapporten och bolaget förväntar sig en låg ensiffrig ökning i fasta valutakurser jämfört med den tidigare prognosen att intäkterna skulle ligga i samma nivå som förra året. Anledningen till den uppskrivna prognosen är att ingen generisk konkurrent till bolagets magsårsmedicin Nexium kommer att lanseras i USA under 2014. Den uppskrivna intäktsprognosen innebär också att bolaget ökar investeringarna i sina tillväxtplattformar och på FoU.

Även prognosen för vinst per aktie skrivs om för helåret 2014 och bolaget förväntar sig en minskning med tio procent i fasta valutakurser, vilket är bättre än tidigare prognoser.

Rörelseresultatet för tredje kvartalet minskade med 63 procent till 541 miljoner dollar, jämfört med motsvarande period förra året. Som anledning anges bland annat avgifter för receptbelagda läkemedel i USA och avskrivningar relaterade till f örvärvet av Bristol-Myers Squibbs diabetesandel Amylin.

Astrazenecas koncernchef Pascal Soriot säger i delårsrapporten att han är nöjd med tredje kvartalet och att man kommer att fortsätta investera i bolagets forskningsportfölj.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062