23948sdkhjf

Active Biotech ändrar fokus

Slutar med fas III-studier och satsar på tidig utveckling.
En extra bolagsstämma i det Lundabaserade bioteknikföretaget Active Biotech ska den 1 december besluta om en av styrelsen föreslagen nyemission ska genomföras. Om den godkänns och blir fulltecknad kan den tillföra företaget upp till 225 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att slutföra den pågående fas III-studien med läkemedelskandidaten tasquinimod och öka företagets finansiella styrka i förväntade kommande partnerförhandlingar.

I sin rapport från årets tredje kvartal redovisade Active Biotech ett resultat efter skatt på -56,6 miljoner kronor. Det är betydligt lägre än motsvarande period förra året, då resultatet låg på 29,2 miljoner. Företagets finanschef Hans Kolam menar att resultaten kan förklaras av en milstolpsbetalning på 104 miljoner från franska Ipsen, företagets samarbetspartner i utvecklingen av läkemedelskandidaten tasquinimod, som betalades till Active Biotech under tredje kvartalet år 2013. Tasquinimod testas som behandling mot prostatacancer.

- Anledningen till att resultatet är lägre nu är att ingen sådan betalning utfallit i år. Active Biotech har det fulla ansvaret för utförande och finansiering av tasquinimod-studien. Huvuddelen av våra kostnader går till det projektet. Studien drog igång 2010 och kommer innan den avslutats ha kostat cirka 100 miljoner euro, säger Hans Kolam.

Han berättar vidare att företagets forskningskostnader har gått ned med cirka 61 miljoner kronor de senaste nio månaderna, i samband med att tasquinimod-projektet börjar närma sig slutfasen. I samarbetsavtalet med Ipsen har Active Biotech behållit de kommersiella rättigheterna till tasquinimod på den japanska-, syd- och nordamerikanska marknaden. Resultaten från fas III-studien förväntas under första halvåret 2015 och efter att de har presenterats planerar företaget utlicensiera dessa rättigheter till en samarbetspartner, för att själv fortsätta fokusera på forskning.

Förutom tasquinimod har Active Biotech även läkemedelskandidaten laquinimod i fas III-, och fas II-studier. Laquinimod är en CNS-aktiv, immunmodulerande substans som utvecklas som oral behandling av relapserande respektive progressiv multipel skleros. MS, samt Huntingtons sjukdom. Studien drivs och finansieras helt av samarbetspartnern Teva, ett israeliskt läkemedelsbolag, och resultaten förväntas under år 2016.

Active Biotechs plan är nu att fokusera på fas III-studierna med tasquinimod och laquinimod. Efter att resultat har erhållits från dem så finns det i dagsläget inga planer på att genomföra fler fas III-studier på egen hand. Företagets två andra projekt i klinisk utveckling – anyara mot njurcancer som avslutat en fas II/III-prövning och paquinimod som erhållit särläkemedelsstatus mot den autoimmuna sjukdomen systemisk skleros och som nu gått igenom en fas I-studie – ska inte vidareutvecklas i egen regi utan projektens fortsatta kliniska utveckling förväntas skötas av samarbetspartners.

- För en så liten organisation som Active Biotech är kostnaden för att driva ytterligare fas III-studier för stora och vi kommer inte att stoppa in mer pengar i de projekten. Fas II/III-studien med anyara visade bra resultat i en definierad subgrupp. Diskussioner med FDA och EMA har varit positiva och en plan för fortsatt klinisk utveckling finns. Denna kommer dock inte att drivas eller finansieras av Active Biotech, säger Hans Kolam.

Istället kommer företaget fortsättningsvis att fokusera sitt utvecklingsarbete på det prekliniska projektet ISI.

- Vi har 58 anställda. 46 av dem är forskare, varav huvuddelen arbetar med ISI-projektet. Vi hoppas kunna välja ut en läkemedelskandidat utifrån projektet under nästa år som vi kan gå in i klinik med år 2016. Vilken indikation den ska utvecklas för är inte klart men det blir förmodligen någon form av cancer, säger Hans Kolam.

Den planerade nyemissionen ska tillföra bolaget upp till 225 miljoner kronor. De villkor som föreslagits säger att fem befintliga aktier ska ge teckningsrätt till att teckna en ny aktie, med en teckningskurs om 15 kronor per aktie, under perioden 8 - 22 december 2014. Företagets fyra största aktieägare har garanterat att de ska teckna de andelar som de har företrädesrätt till, vilket kommer att täcka 49 procent av den eventuella emissionen.

Under det tredje kvartalet landade företagets omsättning på 2,6 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 107 miljoner under motsvarande period förra året. Rörelseresultatet landade på -55,7 miljoner (27,9) och företagets likvida medel och kortfristiga placeringar var 161 miljoner kronor vid periodens utgång (376 miljoner vid slutet av 2013). Resultatet per aktie uppgick till -0,76 kronor (0,39).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078