23948sdkhjf

Vivoline byter lista

Hoppas på att lättare nå ut till nya kunder genom noteringen på Nasdaq First North.
I dag torsdag tar medtechbolaget Vivoline Medical klivet in på börslistan Nasdaq First North. Bolaget listades på Aktietorget i mitten av maj år 2013. Målet med listbytet är att nå ut till en större publik.

- Jag ser det som en naturlig väg att börja på Aktietorget och sedan gå vidare till nästa börslista när företaget växer. Vi hoppas bland annat att det ska bli lättare att nå ut till nya internationella kunder, då Nasdaq är mer känt i resten av världen, säger Vivolines vd Peter Sebelius.

Vivoline har en produkt för perfusion av lungor inför transplantation. I dagsläget bedriver bolaget försäljning i vissa europeiska länder, i Mellanöstern, Kanada och Australien. Nu är målet att även få igång försäljningen i USA.

- Vi vill växa på sikt och USA är nästa stora marknad som vi satsar på. Vi väntar med Asien eftersom transplantation inte är så stort där.

Ett av bolagets fokus framöver är att ta fram en ny produkt för perfusion av hjärtan inför transplantation. Utvecklingen är i dagsläget i preklinisk fas men produktprototypen börjar närma sig kliniska studier, berättar Peter Sebelius. De kliniska studierna ska inte skötas av Vivoline utan kommer att hanteras av företagets grundare Stig Steen, professor vid Lunds universitet. När de ska inledas är inte säkert ännu men bolaget har stora förhoppningar för hjärtindikationen i framtiden.

- Vår lungprodukt används på lungor som behöver återställas till ett bättre skick inför en transplantation. När det gäller hjärtan behöver däremot alla organ perfusion så transplantation av hjärtan har potential att bli en större marknad för oss än lungtransplantation, säger Peter Sebelius.

I början av februari fick Vivoline goda nyheter då bolaget kom fram till en uppgörelse med medtechföretaget Xvivo Perfusion. Överenskommelsen gällde en patenttvist som Xvivo inledde mot Vivoline i samband med börsintroduktionen år 2013. Den gällde tre av Vivolines patent för vätskor som tagits fram av Stig Steen.

Genom uppgörelsen kom bolagen fram till att Xvivo skulle dra tillbaka sin talan vid Lunds tingsrätt och dessutom ge Vivoline 1,6 miljoner kronor som ersättning för rättegångskostnaderna. Tillsammans med de 27,4 miljoner kronor som bolaget tog in genom en emission under hösten bidrar dessa pengar till att ge Vivoline en stark ekonomi, enligt Peter Sebelius.

- Vinsten av patenttvisten var väntad och har inte påverkat våra planer, även om vi är glada för de extra pengarna. De kommer att komma till användning men det är viktigt att fokusera sina satsningar och inte växa för snabbt, säger Peter Sebelius.

Läs mer om Vivoline Medical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063