23948sdkhjf

Trygghetsrådet nöjda med Astrazeneca

De flesta som varslades om uppsägning under Astrazenecas nedläggning i Södertälje har hittat nya jobb – men 40 procent har lämnat life science-branschen.
Nästan alla forskare som varslades om uppsägning på läkemedelsföretaget Astrazeneca i Södertälje för tre år sedan har nu fått nya jobb, många inom offentlig sektor. Det rapporterar Trygghetsrådet, TRR, som drivs av fack- och arbetsgivarorganisationer.

TRR har sammanställt hur det har gått efter Astrazenecas nedläggning i Södertälje. Av de drygt 1 000 tjänstemän som sökte TRRs hjälp har 85 procent fått ny anställning och 9 procent har startat eget företag.

- Det är till och med lite över vår förhoppning, säger Calle Leinar, vd Trygghetsrådet till Sveriges Radio.

Enligt Calle Leinar har samarbete mellan företaget, kommunen och staten bidragit till att de flesta nu har nya jobb, men fler jämfört med andra nedläggningar har tvingats gå ned i lön eftersom de bytt från privat till offentlig sektor.

- Väldigt många kompetenta personer har förlorat jobbet. Jag tror att det har varit en stor fördel att det har varit i Stockholmsregionen, som har en stor arbetsmarknad. Vi ser att den största mottagaren av de här tjänstemännen är offentlig sektor som till exempel Socialstyrelsen och Karolinska Institutet, säger han.

Astrazeneca är TRRs näst största projekt någonsin och något mer framgångsrikt än det största, Saab-konkursen.

I Södertäljefallet fanns en oro för brain drain, att många av läkemedelsforskarna skulle flytta utomlands, men så har det inte blivit. 43 personer har lämnat Sverige för en anställning. Det är dock så många som 40 procent av de före detta Astrazeneca-anställda i Södertälje som lämnat life science-branschen.

Calle Leinar är orolig för life science-forskningens framtid i Sverige.

Läs mer på kemivarldenbiotech.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078