EU-miljoner till innovativ behandling
Det är fullt upp för Bioarctic Neuroscience. Efter ny finansiering från EU planerar forskningsbolaget en klinisk studie med en kombinerad läkemedels- och medtechprodukt mot ryggmärgsskada.
Behandlingen består av en medicinteknisk produkt kombinerad med ett läkemedel. Produkten har visat lovande resultat i prekliniska studier men innan den kan testas hos människa måste läkemedelsverket godkänna två separata ansökningar – en för den medicintekniska delen och en för den aktiva substansen i produkten.
– Vi har erfarenhet av ansökningar för läkemedel sedan tidigare men att kombinera det med medicinteknik har varit en utmaning. Jag tror dock att ansökningarna kan skickas in under våren, säger företagets vd Gunilla Osswald.
Om den kliniska studien får grönt ljus ska produkten testas på 27 patienter i Sverige, Finland och Danmark. Förhoppningen är att komma igång under sommaren eller hösten i år och det kliniska programmet beräknas vara avklarat den sista december år 2018. EU-anslaget kommer att finansiera den kliniska utvecklingen i fyra år framåt.
– Eftersom vi ska sköta de kliniska studierna på egen hand så var pengarna från Horizon 2020 helt avgörande. Jag tror att en viktig anledning bakom att Bioarctic Neuroscience fick anslaget är att behandlingen är innovativ och om den når marknaden så fyller den ett viktigt medicinskt behov, säger Gunilla Osswald.
Exakt hur produkten ser ut kan Gunilla Osswald inte berätta men den består av ett biologiskt nedbrytbart material som täcks med tillväxtfaktorn FGF 1. Förhoppningen är att de skadade nervcellerna ska regenereras och en viss del av funktionen återfås och förbättra patientens livskvalitet. En nerv från patientens ben placeras i den skadade delen av ryggraden tillsammans med produkten. Tekniken har tagits fram i samarbete med forskare vid Karolinska Institutet.
Stockholmsbaserade Bioarctic Neuroscience har sedan tidigare en pågående klinisk studie i fas IIb som sköts av partnern Eisai. Där ligger fokus på att stoppa sjukdomsförloppet bakom demenssjukdomen alzheimer. Företaget bedriver även ett projekt i preklinisk fas med den neurodegenerativa sjukdomen parkinson.